Katoličku Crkvu prije nekoliko je tjedana potresla vijest o trima mladim meksičkim svećenicima koji su nasilnim putem prerano izgubili život.

Uskoro su u javnost izašli i zastrašujući podaci kako je prema službenoj statistici u Meksiku, u posljednjih 10 godina, ubijen 31 svećenik, a krivci su najčešće pronađeni među članovima narkokartela.

Druga zastrašujuća činjenica jest kako su ubijeni svećenici uskoro postali žrtve novih “zločina”, ovog puta javnog klevetanja od strane državnih službenika koji su krivnju za ubojstva pokušali prebaciti na same svećenike.

Naime kako javljaju Catholic News Service i Catholic Herald, Silvano Aureoles Conejo, guverner savezne države Michoacan u kojoj je ubijen jedan od svećenika, izjavio je kako ga je nadzorna kamera iz lokalnog hotela snimila s nekim dječakom, insinuirajući kako je zapravo ubijen zbog pedofilije. Međutim majka djeteta s videa uskoro je demantirala guvernera rekavši kako je na snimci zapravo djetetov otac, a ne svećenik.

Druga dva ubijena svećenika također su se našli na udaru vlasti. Naime tužitelji savezne države Veracruz izjavili su kako su žrtve prije ubojstva pile sa svojim ubojicama. Crkva u Meksiku odbacila je te navode, optuživši vlast za “kampanju blaćenja” ubijenih svećenika.

Neki čak smatraju kako se radi o kampanji protiv same Crkve s obzirom na posljednji sukob oko istospolnih “brakova” između najveće religijske institucije u Meksiku i predsjednika države Enriquea Peñe Nieta (i u Veracruzu i Michoacanu na vlasti su lijeve stranke koje podupiru istospolne “brakove”).

Međutim, loši odnosi između vlasti i Crkve u ovoj latinoameričkoj zemlji teško se mogu smatrati novošću. Dapače taj sukob star je više od stotinu godina te je rezultat duboke podijeljenosti između katolika i socijalista koji je osobito eskalirao 20-ih godina prošlog stoljeća tijekom Cristero rata, kada su brojni Meksikanci ustali protiv antikatoličkih zakona i mjera koje je poduzimala tadašnja socijalistička vlada.

Jedan od simbola tog sukoba je i Jose Luis Sanchez del Rio, 14-godišnji dječak, brutalno mučen i ubijen tijekom vjerskih progona antiklerikalnog režima meksičkog predsjednika Plutarca Eliasa Callesa.

Jose Luis bio je član Cristerosa, a nakon neuspjelih pokušaja da ga navedu na otpad od vjere, meksičke vlasti su ga mučile i ubile 10. veljače 1928. godine tako da su ga izrezali po stopalima i prisilili ga da hoda bos do groblja, udarajući ga putem mačetama.

Prije nego su ga ubili, Jose Luis je povikao „Viva Cristo Rey!“, odnosno „Živio Krist Kralj!“

Taj hrabri dječak prošle je nedjelje, 16. listopada, proglašen svetim, a danas, samo dva dana nakon kanonizacije, Associated Press je objavio kako je meksička policija uhvatila osobu optuženu za ubojstvo dvojice svećenika iz savezne države Veracruz, Aleja Nabora Jiméneza Juáreza i Joséa Alfreda Suárez de la Cruza.

Zanimljivo, osumnjičeni je uhićen već 13. listopada, ali zbog drugog zlodjela, da bi tek kasnije prema izdanoj tjeralici policija shvatila kako se radi o možebitnoj ubojici.

Možda je upravo zagovor ovog mladog sveca, koji stoji kao uzor svim svećenicima koji se bore s nasiljem, osobito napadima narkokartela, pomogao u završetku još jedne tragične epizode iz meksičke crkvene svakodnevice.

Tino Krvavica | Bitno.net