U ovome trenutku istospolni “brakovi” legalni su u nekoliko meksičkih pokrajina, ali predsjednik je najavio kako želi to proširiti na cijelu zemlju te će taj zakon podići na razinu ustavnog zakona

Nakon što je meksički predsjednik Enrique Peña Nieto najavio kako će promijeniti Ustav da bi legalizirao istospolne “brakove” diljem te zemlje, ovaj vikend se u ukupno 122 meksička grada okupilo preko milijun ljudi i prosvjedovalo protiv toga.

U ovome trenutku istospolni “brakovi” legalni su u nekoliko meksičkih pokrajina, ali predsjednik je najavio kako želi to proširiti na cijelu zemlju te će taj zakon podići na razinu ustavnog zakona. Njegova objava uslijedila je nakon odluke Vrhovnog suda po kojoj je zabrana istospolnih “brakova” neustavna.

Sada su udruge koje štite obitelj organizirale prosvjedne skupove u 122 grada, a prema nekim procjenama na njima se okupilo preko milijun ljudi. Organizatori prosvjeda upozoravaju kako bi ova intervencija u ustav zasigurno otvorila vrata mogućnosti da istospolni parovi usvajaju djecu, što je u ovom trenutku u Meksiku zabranjeno.

Glasnogovornik nadbiskupije Mexico Cityja fra Hugo Valdemar izjavio je kako je ova Nietina zakonska inicijativa poput “uboda u leđa” Katoličkoj Crkvi. Nakon što je predsjednik imao potporu biskupa za svoju politiku, povukao je ovaj potez potpuno samovoljno, bez ikakve javne rasprave. Glasnogovornik je rekao kako je zbog predsjednika odnos između države i Crkve u Meksiku postao najlošiji još od 1920-ih vremena prisilne sekularizacije i Cristiade – pobune meksičkih katolika protiv vjerskih progona njihove države.

Veliki nacionalni marš protiv predsjednikovih inicijativa zakazan je za 24. rujna u Mexico Cityju.

Bitno.net