Msgr. Antonio Yao Shun, stručnjak za liturgiju, zaređen je za biskupa Jininga, čime je postao prvi zaređeni biskup u Kini od potpisivanja sporazuma između Svete Stolice i te azijske zemlje koje se dogodilo 22. rujna prošle godine.

Na svečanom misnome slavlju povodom ređenja pedeset četverogodišnjeg Yaoa Shuna, koncelebriralo je oko 120 svećenika od kojih mnogi potječu upravu iz Biskupije Jining koja broji oko 70 000 vjernika.

Detalji sporazuma Kine i Vatikana do danas nisu objavljeni, no smatra se da se on temelji na kompromisu u kojem će Vatikan dati određene ovlasti komunističkim vlastima u izboru biskupa.

Pojavili su se i strahovi da će Komunistička partija Kine ubuduće biti ta koja će odlučivati o imenovanju prelata, ali papa Franjo je odbacio takve optužbe u intervjuu nedugo nakon potpisivanja sporazuma.

“Ne! Radi se o razgovoru o potencijalnim kandidatima, ali Rim imenuje, papa imenuje biskupe”, rekao je Franjo, no priznao je i kako “u mirovnom sporazumu ili pregovorima obje strane uvijek izgube nešto”. “Obje strane, to je tako. I idete naprijed”, izjavio je Sveti Otac dodavši kako će kineski katolici “patiti i dalje”.

Ipak, neki kineski biskupi smatraju kako ovo ređenje nije plod implementacije sporazuma nego da je Papa odabrao monsinjora Yaoa Shuna za biskupa prije njegova potpisivanja. Naime, njegov prethodnik John Liu Shigong umro je još 2017. i otad je biskupovo mjesto upražnjeno.

Moto koji je novi biskup odabrao glasi: “Budite milosrdni, kao što je milosrdan vaš otac”, a, kako je msgr. Yao Shun objasnio, odabrao ga je jer se nada da će biti milosrdan poput Isusa i nebeskog Oca.

Ivo Džeba | Bitno.net