Kardinal Stanislaw Dziwisz, dugogodišnji osobni tajnik svetog Ivana Pavla II., oslobođen je optužbi da je kao nadbiskup Krakova propustio istražiti slučajeve seksualnog zlostavljanja, objavila je danas Apostolska nuncijatura u Poljskoj.

U priopćenju se navodi kako je Sveta Stolica pregledala dokumente koje je prikupio kardinal Angelo Bagnasco, umirovljeni nadbiskup Genove kojeg je Vatikan zadužio za Dziwiszev slučaj, te zaključila da je poljski prelat postupao “ispravno” zbog čega je obustavljena daljnja istraga.

Kardinal Bagnasco u Poljskoj je boravio od 17. do 26. lipnja 2021. godine gdje je pregledao dokumente te održao niz sastanaka. Istraga je pokrenuta nakon što je u studenom 2020. poljski televizijski kanal TVN24 prikazao emisiju: “Don Stanislav: drugo lice kardinala Dziwisza”, u kojoj je novinar Marcin Gutowski kardinala optužio za zataškavanje slučajeve kleričkog zlostavljanja.

Dziwisz, koji je Krakovskom nadbiskupijom upravljao od 2005. do 2016., izjavio je nakon emitiranja emisije kako želi da se ti navodi razjasne na transparentan način: „Spreman sam u potpunosti surađivati s neovisnom komisijom koja će razjasniti ova pitanja.”

Nakon što ga je Vatikan oslobodio optužbi, bliski suradnik pokojnog Ivana Pavla II. poručio je da se “zahvaljuje Apostolskoj Stolici na pravičnoj presudi”.

Kardinal je optužbe protiv sebe nazvao “nezasluženima i bolnima” te dodao kako se nada da će oslobađajuća presuda donijeti mir svima koje su one pogodile.

Inače, u siječnju 2021. poljski javni tužitelj objavio je kako ne vidi osnove za pokretanje istrage protiv Dziwisza.

Posljednjih godina Crkva u Poljskoj suočava se s problemom seksualnog zlostavljanja u vlastitim redovima. Tako su 2019. objavljeni rezultati interne istrage Poljske biskupske konferencije koji su pokazali da su između 1990. i 2018. prijavljena 382 slučaja seksualnog zlostavljanja maloljetnika.

Krajem lipnja 2021., poljski biskupi objavili su da su zaprimili još 368 optužbi vezanih za svećeničko zlostavljanje u razdoblju od 1958. do 2020. godine.

Dodajmo i da je posljednjih godina Vatikan sankcionirao nekoliko tamošnjih prelata zbog pogrešnog postupanja u slučajevima seksualnog zlostavljanja.