Vatikan je kaznio još jednog katoličkog biskupa u Poljskoj. Sankcioniran je nakon što su utvrđene pogreške pri postupanju u slučajevima seksualnog zlostavljanja maloljetnika od strane svećenika u njegovoj nadbiskupiji, piše CNA.

Naime, nadbiskupija Wroclaw je 21. kolovoza priopćila da je umirovljeni nadbiskup Marian Gołębiewski sankcioniran nakon istrage provedene u skladu s normama motu proprija papa Franje „Vos estis lux mundi“.

83-godišnji Gołębiewski umirovljen je 2013. godine nakon što je devet godina služio kao nadbiskup Wrocława. Prije toga, od 1996. do 2004. godine, bio je biskup Koszalin-Kołobrzega.

Vatikan je Gołębiewskom naredio “da živi životom u duhu pokore i molitve”, a zabranjeno mu je sudjelovanje “u bilo kojim javnim ceremonijama, kako crkvenim tako i svjetovnim“.

Umirovljenom nadbiskupu je također određeno da „odgovarajući iznos“ iz svojih osobnih sredstava mora uplatiti Zakladi sveti Josip koja radi na sprječavanju zlostavljanja te pomaže žrtvama zlostavljanja.

U priopćenju se navodi kako je Sveta Stolica kaznila Gołębiewskog zbog “propusta” u rješavanju slučajeva seksualnog zlostavljanja maloljetnika od strane nekih svećenika u dvije biskupije koje je vodio prije umirovljenja.

Inače, on je jedan od nekoliko katoličkih biskupa u Poljskoj koji su bili pod istragom u skladu s normama motu proprija „Vos estis lux mundi“.

Papa Franjo je u svibnju prihvatio ostavku 72-godišnjeg biskupa Jana Tyrawe koji je podnio ostavku nakon istrage koja je pokazala da je „loše postupio u slučajevima službenog seksualnog zlostavljanja maloljetnika“.

Vatikan je u svibnju također sankcionirao umirovljenog biskupa Tadeusza Rakoczyja nakon istrage o njegovom rješavanju slučajeva seksualnog zlostavljanja.

U ožujku su kažnjeni i nadbiskup Sławoj Leszek Głódź i biskup Edward Janiak, također zbog nemara u postupanju prema seksualnom zlostavljanju maloljetnika od strane svećenstva u njihovim biskupijama.