Od 1. siječnja 1990. do 30. srpnja 20198. u Katoličkoj Crkvi u Poljskoj prijavljena su 382 slučaja seksualnog zlostavljanja maloljetnika, a od toga 198 žrtava imalo je više od 15 godina, a 184 njih manje od 15, objavila je Poljska biskupska konferencija na jučerašnjoj tiskovnoj konferenciji.

Riječ je o podacima koje je poljski episkopat prikupio od svih biskupija i katoličkih redova u Poljskoj i sada ih prezentirao novinarima u sklopu svojeg plenarnog zasjedanja.

Objavljeno je i kako je među maloljetnim žrtvama njih 58,4 posto bilo muškog, a 41, 6 posto ženskog spola. U slučajevima kada je pokrenut kanonski postupak njih 74,6 posto je završeno,  a 25,4 posto slučajeva još uvijek traje. 25,2 posto slučajeva završilo je otpuštanjem iz kleričkog staleža, njih 40,3 drugim katnama (suspenzija, kanonska opomena, zabrana rada s mladima i druge), 11,5 posto njih blažim kanonskim kaznama poput napuštanja biskupije, umirovljenja ili terapije, 12,6 posto kanonskih procesa je zaustavljeno zbog nedostatka dokaza ili smrti žrtve, a u 10,4 posto slučajeva osumnjičeni su oslobođeni svake krivnje.

Predsjednik Poljske biskupske konferencije (koji je na ovom plenarnom zasjedanju ponovno potvrđen na tu službu) nadbiskup Stanisław Gądecki naglasio je kako pedofilija nije samo problem u Crkvi, nego u cijelom društvu.

“U ovom trenutku malo smo se privikli na taj izraz ‘pedofilija u Crkvi’. Taj izraz koji je neko pažljivo izabrao s jedne strane je ukazivalo na problem koji postoji, ali s druge je takođe trebalo rušiti autoritet Crkve i dovesti do gubitka povjerenja vjernih u instituciju Crkve”, rekao je nadbiskup.

Tajnik Konferencije nadbiskup Marek Jędraszewski rekao je kako “Crkva mora biti odlučna u borbi sa zlom”.

“Ali, mora također pozivati na obraćenje i pokoru i pokazivati milosrđe počiniteljima koji se kaju”, rekao je nadbiskupi koji je također ponvono izabran za tajnika poljskog episkopata.

Goran Andrijanić | Bitno.net