Katolička Crkva u Poljskoj objavila je u ponedjeljak da je zaprimila 368 optužbi vezanih za svećeničko zlostavljanje u protekle dvije i pol godine, prenosi CNA.

Optužbe se odnose na zlostavljanja koja su navodno počinjena od strane 292 svećenika i redovnika između 1958. i 2020. godine.

Prema izvješću koje je jučer objavio Institut za statistiku Katoličke Crkve, navodi o zlostavljanima zaprimljeni su u razdoblju od 1. srpnja 2018. do 31. prosinca 2020.

Izvješće dolazi tijekom burnog razdoblja u Crkvi u Poljskoj. Naime, od studenog 2020. Vatikan je disciplinirao niz uglavnom umirovljenih poljskih biskupa nakon istraga učinjenih u skladu s motuproprijem Vos estis lux mundi kojeg je Papa izdao 2019. godine.

Posljednje u nizu je umirovljenje biskupa Legnice Zbigniewa Kiernikowskog koje se dogodilo jučer. Biskup Kiernikowski umirovljen je samo nekoliko dana prije svojeg 75. rođendana nakon istrage o njegovom vođenju slučajeva svećeničkog zlostavljanja.

Najsnažnije je odjeknulo pokretanje istrage protiv kardinala Stanislawa Dziwisza zbog zataškavanja zlostavljanja tijekom njegova mandata kao nadbiskupa Krakowa od 2005. do 2016. godine. Dziwisz je najpoznatiji po tome što je bio dugogodišnji privatni tajnik Ivana Pavla II.

Jučer objavljeno izvješće navodi da je polovica od 368 optužbi za zlostavljanje još uvijek pod istragom. Oko 40% optužbi se smatra potvrđenima ili potkrijepljenima na razini preliminarne faze, dok je 10% odbačeno.

Od 173 slučaja koji se tiču djece mlađe od 15 godina, 148 slučajeva je prijavljeno nadležnim državnim službama. Od 25 slučajeva koji nisu prijavljeni 13 ih se odnose na preminule svećenike, osam ih je odbačeno dok 4 još čekaju provjeru.

Ovo izvješće nadovezuje se na izvješće objavljeno u ožujku 2019. godine u kojem su zabilježene 382 optužbe za zlostavljanje od strane klerika zaprimljene između 1990. i 2018., a odnose se na slučajeve od 1950. do 2018. godine.

Na jučerašnjoj novinskoj konferenciji prilikom predstavljanja izvješća, poljski primas, nadbiskup  Wojciech Polak, kazao je kako je predsjednik Poljske biskupske konferencije nadbiskup Stanislaw Gądecki naglasio grijeh svećeničkog zlostavljanja prilikom posvete Poljske Presvetom Srcu Isusovu 11. lipnja.

“Danas, kao izaslanik Poljske biskupske konferencije za zaštitu djece i mladih, obraćam se žrtvama i svima skandaliziranima zlom u Crkvi moleći još jednom za oprost”, kazao je Polak, zahvalivši novinarima zbog njihove uloge u razotkrivanju slučajeva zlostavljanja.