Kermit-Gosnell

U Sjedinjenim Državama traje sudski proces za višestruko ubojstvo u kojem je optužnica prepuna šokantnih i jezivih detalja, ali mainstream mediji, inače uvijek spremni takve događaje prenositi, dugo su vremena bili neuobičajeno tihi o ovom konkretnom slučaju. Optuženik je ginekolog Kermit Gosnell, šef klinike za pobačaje u Philadelphiji, kojega se tereti za četverostruko ubojstvo – tri bebe koje je ubio na okrutan način nakon ilegalnog abortusa napravljenih u poodmaklim fazama trudnoće (u Pennsylvaniji, američkoj savezno državi o kojoj je riječ, abortus je dopušten do 24. tjedna trudnoće) te jedne majke koja je umrla zbog pretjerane doze anestezije koju joj je dao tijekom pobačaja. Gosnell je na početku suđenja bio optužen za ubojstvo sedam beba, ali je sudac u tri slučaja optužbe odbacio, ustvrdivši kako za njih nema dovoljno dokaza.

Gosnell je kliniku za abortuse vodio još od 1972., a prije uhićenja bio je ugledan član medicinske elite Philadelphije, nekadašnji izvrstan student medicine na Sveučilištu Thomasa Jeffersona i kandidat za “Mladog stanovnika Philadelphije godine”. I upravo je ovaj ugledni član društva vodio kliniku koju su i liberalni pro-choice komentatori nazvali “kućom užasa”. Prema svjedočenjima zaposlenika klinike, koja su navedena u izvješću Istražne porote, Gosnell je u svojoj ustanovi izveo na stotine pobačaja u slučajevima kada je trudnoća bila u poodmakloj fazi, u situaciji kada je većina drugih ginekologa to odbila raditi, bilo iz medicinskih, bilo iz moralnih razloga. U svojoj “kući užasa” Gosnell je, dakle, radio ilegalne pobačaje, u najvećem broju slučajeva nakon 24 tjedana, ali često i nakon 26 tjedana, ponekad i nakon 30. Metoda abortusa bila je zastrašujuća – napola bi uspavao majku, i to najčešće zabranjenim ili polulegalnim anesteticima, inducirao porod i potom ubio novorođenče. Ubio bi ga tako što bi mu zabio škare u potiljak i prerezao kičmenu moždinu, navodi tužiteljstvo pozivajući se na svjedoke. “U biti, to ne možete nazvati drugačije nego obezglavljivanje”, ispričao je istražiteljima jedan od Gosnellovih asistenata koji je također sudjelovao u ubojstvima novorođenih beba.

Američki liječnik, navodi izvješće, ubio je tako na stotine beba, ali je uništavao dokumentaciju o svemu, zbog čega mu se sudilo za sedam slučajeva koji su definitivno utvrđeni. Jučer je sudac Jeffrey Minehart prihvatio zahtjev obrane da se optužba odbaci u slučaju tri bebe, pri čemu, primjetili su oni mediji koji prate proces, nije dao konkretnije obrazloženje za to. Mediji sada komentiraju kako će Gosnellu teško biti dokazati krivicu i u preostalim slučajevima. Unatoč svjedočanstvima zaposlenika klinike koji tvrde da su vidjeli bebe rođene žive (neki od njih rekli su kako su ih i čuli plakati), obrana Gosnella tvrdi da bebe nisu bile žive kada su rođene. Tužiteljstvo je postavilo pitanje zašto je onda Gosnell rezao kičmenu moždinu bebama ako ne zbog toga da ih usmrti.

Istražna porota prenosi svjedočenja Gosnellovih zaposlenika koja su zastrašujuća.

“Ako bi beba trebala izaći, odveo bih ženu na zahod, sjela bi tamo i beba bi pala u wc školjku. Žena bi sjedila tamo dva, tri sata u histeriji, a ja bih je pokušavao smiriti dok Gosnell ne dođe”, rekao je jedan od bolničara.

Šef klinike užasa uhićen je u svibnju 2010. i to nakon što su u njegovu instituciju upali agenti FBI-ja. Tražili su dokaze da liječnik koristi ilegalne lijekove u klinici, za što su imali dojavu, a našli su puno, puno više užasa od toga. U izvješću istražne porote stoji:
“Na podu je bilo krvi. Smrad urina ispunjavao je zrak. Mačka zaražena buhama hodala je kroz kliniku i bilo je mačjeg izmeta na stepenicama. Polusvjesne žene koje su čekale na abortus stenjale su u čekaonicama, gdje su sjedile na prljavim, krvlju prekrivenim, plahtama. Sve su bile pod sedativima i to je činilo osoblje koje je bilo nekvalificirano.”

U razgovoru sa zaposlenicima klinike, agenti su otkrili već spomenute zastrašujuće detalje. Liječnik je deset dana poslije suspendiran, a klinika je zatvorena. FBI je otkrio i kako je nedugo prije njihova upada u klinici umrla žena. Riječ je o Karnamayi Mongar, 41-godišnjoj izbjeglici iz Nepala, kojoj je Gosnell dao jeftini anestetik Demerol (koji se u SAD-u rijetko koristi zbog opasnih nus pojava i kojeg zbog toga kolokvijalno nazivaju Demonol), od kojeg je naposljetku umrla.

Optužnica vrvi s još jezivih detalja od kojih ćemo poštedjeti naše čitatelje. Ono što je važno primijetiti jest da je sve donedavno proces protiv Gosnella bio ignoriran u većini američkih mainstream medija. Situacija je donekle promijenjena nakon komentara Kirsten Power na USA Today i Conora Friedersdorfa na The Atlanticu koji su upozorili kako američki mediji moraju dati cijelom slučaju publicitet koji zaslužuje iz toliko razloga. Nakon toga CNN, Washington Post i New York Times su započeli s praćenjem slučaja, ali ponovno prilično umjereno. Zašto je to tako? Za komentatore pro-life internetske stranice LifeSiteNews nema nikakve dileme – mainstream mediji koji zastupaju pro-abortivne stavove nemaju hrabrosti niti želje baviti se slučajem koji na više načina problematizira sustav klinika za abortuse u SAD-u i kulturu smrti iz koje su nastale i kojoj i dalje doprinose.

[facebook]Želiš li i dalje biti na izvoru istinitih informacija – klikni like[/facebook]

Drugo važno pitanje jest kako je zločin na klinici toliko dugo (istraga je pokazala kako je još od 2009. Gosnell radio četiri do pet ilegalnih abortusa tjedno) ostao neotkriven? Na Gosnellovoj klinici već je ranije umrla jedna žena od posljedica sepse i klinika se nagodila s obitelji umrle za milijun dolara, ali niti to nije rezultiralo podrobnijom istragom o tome što se događa u “kući užasa”.

Izvješće istražne porote utvrdilo je kako su tu zakazale sve institucije sustava – od Odjela za zdravstvo savezne države Pennsylvania preko tijela u vladi te savezne države do Nacionalnog saveza za abortuse. Ova potonja organizacija krovna je udruga klinika za abortuse i njezina zaposlenica odbila je Gosnellovu molbu za učlanjenje u nju nakon što je vidjela užase na njegovoj klinici. Molbu je odbila, ali ništa od onoga što je vidjela nije prijavila policiji. U zaključku istražne porote stoji:
“Inercija birokracije nije novost. Međutim, mislimo kako je u ovom slučaju bilo više čimbenika u igri. Jedan od njih je činjenica da su žene koje su dolazile kod Gosnella bile siromašne i iz etničkih manjina. Nadalje, njegove žrtve su bile novorođenčad bez identiteta. Također, riječ je o političkoj igri koja stoji iza pitanja abortusa.”

Drugim riječima, američka država je preko članova svoje istražne porote priznala kako su Gosnell i njegova klinika bili na neki način zaštićeni u svom zločinu, jer bi svako preispitivanje njihova rada bilo shvaćeno udarom na ideološko i financijsko “zlatno tele” sustava abortivnih klinika.

Josip Ravlić | Bitno.net