Papa Franjo sastao se danas u Vatikanu s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.

Prvi čovjek SAD-a pristigao je u Apostolsku palaču oko 12 sati, u pratnji svoje supruge Jill, a dočekao ih je regent Papinske kuće mons. Leonardo Sapienza, javlja Catholic News Agency.

Ovo je četvrti susret Bidena sa Svetim Ocem, no prvi puta otkad je preuzeo ulogu predsjednika.

Kako smo ranije pisali, sastanak dvaju poglavara trebao se prenositi uživo, no Sveta Stolica jučer je naglo otkazala prijenos. Kao razlog navedene su mjere protiv sprječavanja širenja pandemije koronavirusa.

Glasnogovornik Svete Stolice Matteo Bruni kazao je da je ograničavanje pristupa novinarima “uobičajena procedura” ustanovljena tijekom pandemije koja se primjenjuje na posjete čelnika svih država i vlada.

No odluka je izazvala negodovanje među novinarima. Tako je predsjednik Udruge dopisnika Bijele kuće, Steven Portnoy poručio da su američki novinari koji putuju s Bidenom u potpunosti cijepljeni te da susret predsjednika SAD-a s poglavarom Katoličke Crkve koja broji 1,3 milijarde vjernika „zahtjeva da ga pokriju neovisni mediji”.

Sadržaj sastanka, koji je navodno trajao oko 75 minuta, na kraju je sveden na dva kratka priopćenja, jedno iz Vatikana i drugo iz Bijele kuće.

Tiskovni ured Svete Stolice priopćio je tako da su se sugovornici”usredotočili na zajedničku predanost zaštiti i brizi za planet, zdravstvenu situaciju i borbu protiv pandemije COVID 19 te na temu izbjeglica i pomoći migrantima”.

Tijekom sastanka također je bilo razgovora i o zaštiti ljudskih prava, uključujući zaštitu vjerskih sloboda i slobode savjesti.

Iz Bijele kuće poručili su pak da je predsjednik Biden zahvalio Njegovoj Svetosti na “zagovaranju za siromašne svijeta i one koji pate zbog gladi, sukoba i progona”.

Pritom je pohvalio Papino vodstvo u borbi protiv klimatske krize te njegova nastojanja da se pandemija nadvlada.

Nakon sastanka sa Svetim Ocem Biden se susreo i s Vatikanskim državnim tajnikom kardinalom Pietrom Parolinom te nadbiskupom Paulom Gallagherom, tajnikom za odnose s državama.

Biden je tek drugi katolički predsjednik SAD-a koji se susreo s poglavarom Katoličke Crkve i prvi nakon J.F. Kennedyja.

No unatoč javno deklariranoj vjeri, njegovi stavovi po brojnim pitanjima odstupaju od onih pape Franje i Katoličke Crkve. Najjasniji primjer pritom je Bidenov odnos prema pobačaju. Dok je Sveti Otac u više navrata abortus nazvao “ubojstvom“, uspoređujući ga čak i s angažiranjem plaćenog ubojice da se “riješi problem”, prvi čovjek SAD-a prije nekoliko je mjeseci izjavio kako ne vjeruje da život počinje začećem. Također, njegova je administracija povukla pro-lfie odredbe koje je donio Bidenov prethodnik Donald Trump te podigla tužbu protiv savezne države Teksas zbog donošenja zakona kojim se zabranjuje pobačaj nakon što se ultrazvukom ustanove otkucaji srca djeteta.

Inače, američki katolički političari koji po ključnim moralnim pitanjima odstupaju od Nauka Crkve postali su jedan od glavnih predmeta rasprave između američkih katoličkih prelata. Tako je za studeni planirano održavanje redovitog jesenskog zasjedanja na kojem će se glasati o dokumentu koji uključuje i uskratu pričesti za pro-choice političare.