Vatikan je jučer naglo otkazao planove za prijenos uživo susreta između pape Franje i američkog predsjednika Joea Bidena. Kao razlog su navedene mjere protiv sprječavanja širenja pandemije koronavirusa, prenosi Associated Press.

Tako je prijenos Bidenovog današnjeg posjeta Vatikanu ograničen samo na dolazak kolone automobila s američkim predsjednikom u predvorje apostolske palače.

Vatikan je obavijestio kako će akreditiranim medijima osigurati fotografije susreta nakon što on završi.

Glasnogovornik Svete Stolice Matteo Bruni kazao je da je ograničavanje pristupa novinarima “uobičajena procedura” ustanovljena tijekom pandemije koronavirusa koja se primjenjuje na posjete čelnika svih država i vlada.

Ipak, nije objasnio zašto je inicijalno najavljeno da će akreditiranim novinarima biti omogućena prisutnost na početku i na kraju audijencije kao što je to bio slučaj prije izbijanja pandemije.

Biden i papa Franjo susreli su se već ranije tri puta, ali ovo je prvi susret otkako je Biden postao predsjednikom SAD-a. Prema navodima Bijele kuće, dvojica poglavara će razgovarati o „okončanju pandemije COVID-19, rješavanju klimatske krize i brizi za siromašne“.

Valja spomenuti da se susret događa i usred rasprave među američkim biskupima o pružanju pristupa pričesti katoličkim političarima koji se zalažu za legalan pobačaj među kojima je i Biden.

Promjena plana u Vatikanu izazvala je negodovanje među novinarima. Predsjednik Udruge dopisnika Bijele kuće, Steven Portnoy, izrazio je razočaranje „što svijet neće vidjeti žive slike sastanka predsjednika Bidena s papom Franjom“.

„Reporteri su pratili papinsku audijenciju američkih predsjednika otkako je Woodrow Wilson sjedio s Benediktom [XV.] u siječnju 1919.“, napisao je Portnoy na Twitteru.

Dodao je kako su američki novinari koji putuju s Bidenom u potpunosti cijepljeni te da susret predsjednika SAD-a s poglavarom Katoličke Crkve koja broji 1,3 milijarde vjernika „zahtjeva da ga pokriju neovisni mediji”.