Novi američki predsjednik Joe Biden jučer je povukao odredbu o zabrani državnog financiranja inozemnih nevladinih udruga koje vrše ili promoviraju abortus.

Riječ je o odredbi “Mexico City Policy” koju je izvorno potpisao republikanski predsjednik Ronald Regan 1984. godine, a njegovi nasljednici (ovisno o stranci kojoj pripadaju) ukidali ili ponovno uvodili.

Tako su demokrati Bill Clinton i Barack Obama odluku povukli dok je u mandatima njihovih republikanskih nasljednika (George W. Bush i Donald Trump) “Mexico City Policy” ponovno stupio na snagu. “Tradicija” je nastavljena i s demokratskim Joeom Bidenom koji je ukidanje odredbe proglasio u Memorandumu o zaštiti ženskog zdravlja u zemlji i inozemstvu.

Memorandumom je također odlučeno da SAD istupaju iz Ženevske deklaracije, međunarodne inicijative protiv nametanja pobačaja, a koju je na inicijativu Trumpove administracije potpisalo više od 30 država.

Bidenove poteze brzo su kao “suprotne razumu, ljudskim pravima i katoličkom učenju” kritizirali američki biskupi.

“Potičemo predsjednika da svoj mandat iskoristi za dobro, s naglaskom na one najranjivije među kojima su i nerođeni”, poručili su Joseph Naumann, predsjednik Odbora za život Američke biskupske konferencije, te biskup David Malloy, koji vodi Odbor za međunarodnu pravdu i mir.

Osim kritike, biskupi su Bidena, koji se inače izjašnjava kao katolik, pozvali da zajedno s Crkvom radi na “cjelovitom ljudskom razvoju”.

“Kao najveći nevladin pružatelj zdravstvenih usluga u svijetu, Katolička Crkva spremna je surađivati s njim i njegovom administracijom na promociji globalnog ženskog zdravlja na način koji unaprjeđuje cjeloviti ljudski razvoj, štiteći prirođena ljudska prava i dostojanstvo svakog ljudskog života, s početkom u maternici.”

Virtualni Marš za život

Zanimljivo je da je predsjednik Joe Biden, kojeg neki zapadni mediji prikazuju bliskim papi Franji, odluku donio isti dan kad su katolički sudionici američkog Marša za život, prema odluci Svete Stolice, mogli zadobiti potpuni oprost.

Naime Apostolska pokorničarna je na zahtjev washingtonskog nadbiskupa kardinala Wiltona Geregoryja 13. siječnja donijela odluku o mogućnosti dobivanja potpunog oprosta svima koji 28. i 29. siječnja virtualno sudjeluju na događajima povezanim s najvećim pro-life okupljanjem na svijetu.

Oprost se konkretno odnosi na Misu za život koja će se održati danas u katedrali sv. Mateja te jučerašnje molitveno bdjenje za nerođene održano u Nacionalnom svetištu Bezgrešnog začeća u Washingtonu.

Sudionici pritom moraju ispuniti redovne uvjete za primanje potpunog oprosta: odreći se privrženosti na svaki oblik grijeha, makar i laki, ispovjediti se, pričestiti i izmoliti molitve na nakanu Svetog Oca.

Skup koji se svake godine održava oko obljetnice odluke Roe v. Wade kojom je 1973. Vrhovni sud SAD-a legalizirao pobačaj, redovito okuplja na desetke, pa i stotine tisuća sudionika.

Zbog pandemije i straha od mogućih nemira u Washingtonu organizatori su ove godine odlučili da se centralni Marš te popratni događaji prebace u virtualnu sferu.