Foto: Wikipedia

Papa Franjo dao je zeleno svjetlo za kanonizaciju salvadorskog nadbiskupa i mučenika Oscara Romera.

Učinio je to priznavši čudo koje se pripisuje blaženom Romeru, a koje se odnosi na njegov zagovor prilikom spašavanja života trudnici koja je bila životno ugrožena tijekom poroda.

Iako datum kanonizacije još nije potvrđen, prema nekim mišljenjima ona bi se mogla dogoditi tijekom Svjetskog dana mladih u Panami, koji će se održati u siječnju 2019. godine.

Oscara Romera slugom Božjim je proglasio papa Ivan Pavao II. 1997. godine, no s beatifikacijom se čekalo do 2015. godine. Proces je bio usporen jer, po mišljenjima nekih, Romero nije bio ubijen iz mržnje prema vjeri, što je nužan uvjet za mučeništvo, nego iz političkih razloga.

Drugu prepreku su predstavljali oni koji su salvadorskog nadbiskupa povezivali s latinoameričkom teologijom oslobođenja koju je Crkva osudila.

Ipak i Ivan Pavao II. i Benedikt XVI. koji su bili protivnici teologije oslobođenja smatrali su Oscara Romera snažnim svjedokom vjere. Benedikt XVI. je još 2007., osam godina prije nego što je Romero proglašen blaženim, rekao da je „dostojan beatifikacije“, dok je Ivan Pavao II. zahtijevao da ga se uvrsti na komemoraciju crkvenih mučenika 20. stoljeća i da ga se proglasi “velikim svjedokom Evanđelja”.

Nadbiskup Romero brutalno je ubijen 24. ožujka 1980. hicem u prsa dok je slavio svetu misu. U to je vrijeme Salvador bio na rubu građanskog rata, a njegovo smaknuće se povezuje s „odredima smrti“ kojima je zapovijedala Revolucionarna vlada koja je na vlast došla vojnim udarom.

Kardinal Angelo Amato, pročelnik Kongregacije za kauze svetaca, na homiliji je prilikom Romerove beatifikacije izjavio kako njegov lik i dalje daje utjehu svim obespravljenima, naglasivši kako “njegovo zalaganje za siromašne nije bilo ideološko, nego evanđeosko. Njegovo milosrđe bilo je namijenjeno i onima koji su ga progonili”.

Uz priznanje čuda pripisanih Oscaru Romeru i Pavlu VI., Papa je potvrdio čuda potrebna za kanonizaciju još troje blaženika i jedno čudo pripisano službenici Božjoj. Njihova imena su:

– blaženi Francesco Spinelli, osnivač Instituta sestara klanjateljica Presvetog Sakramenta

– blažena Maria Katharina Kasper, osnivačica Instituta siromašnih službenica Isusa Krista

– blaženi Vincenzo Romano, talijanski svećenik

– službenica Božja María Felicia od Isusa u Presvetom Sakramentu, paragvajska redovnica.

Ivo Džeba | Bitno.net