Salvadorski nadbiskup Oscar Romero beatificiran je jučer na svečanom euharistijskom slavlju u San Salvadoru na kojem je prema procjenama organizatora nazočilo čak 250.000 ljudi.

Svečanu misu predvodio je kardinal Angelo Amato, pročelnik Kongregacije za kauze svetaca koji je u homiliji rekao kako figura biskupa mučki ubijenog za oltarom 1980. i dalje živi i daje utjehu svim obespravljenim ljudima ovog svijeta.

“Njegovo zalaganje za siromašne nije bilo ideološko, nego evanđeosko. Njegovo milosrđe bilo je namijenjeno i onima koji su ga progonili”, rekao je kardinal.

Prigodom beatifikacije, papa Franjo poslao je pismo nadbiskupu San Salvadora, Joséu Luisu Escobaru Alasu, u kojemu je istaknuo da je beatifikacija mučenika Romera „povod velike radosti“ te je novoga blaženika svrstao među „najbolje sinove Crkve“.

Gospodin ne napušta svoj narod, čuje vapaj potlačenih, oslobađa svoju djecu i vodi ih u novu zemlju u kojoj „teče  med i mlijeko“, kako piše prorok Ezekijel. Kao što je svojevremeno izabrao Mojsija da bi vodio narod, tako i danas bira pastire „po svojemu srcu“ kako bi „pasli stado“ – napisao je Papa, dodajući kako je nadbiskup Romero u svojem služenju postao „slika Krista, dobroga pastira“. U teškim je vremenima znao voditi i štititi povjerene mu vjernike, ostajući uvijek vjeran evanđelju i u zajedništvu s Crkvom.

Glas novoga blaženika – istaknuo je Papa – podsjeća da u Crkvi ne može biti podjela, jer „vjera u Isusa Krista“ stvara „zajednicu graditelja mira i solidarnosti“. Na to je danas pozvana Crkva u Salvadoru, Americi i čitavom svijetu: „biti bogata milosrđem, postati kvasac pomirenja za društvo“ – napisao je papa Franjo.

Foto: www.eluniversal.com

Foto: www.eluniversal.com

Potrebno je odreći se „nasilja mača“, koje stvara mržnju i živjeti „nasilje ljubavi“, zbog kojeg je Krist bio raspet na križ i po kojem mi imamo nadvladati vlastite sebičnosti i okrutne nejednakosti među sobom – podsjetio je Sveti Otac na riječi blaženoga nadbiskupa, koji je sam iskusio sebičnost drugih te s očinskim srcem bio mirotvorac koji je tražio da se oružje prekuje u plugove.

Sada je prikladno vrijeme za istinsko pomirenje u Salvadoru – smatra Papa, ističući da i sam dijeli blaženikove nade i sjedinjuje se s njegovim molitvama kako bi „proklijalo sjeme mučeništva“ i osnažilo salvadorski narod koji nosi ime po božanskom Spasitelju svijeta. Na koncu pisma, Sveti Otac udjeljuje svoj apostolski blagoslov „svima koji se na različite načine ujedinjuju u slavljenju novoga blaženika“.

G. An., RV | Bitno.net