Foto: www.eluniversal.com

Posebno povjerenstvo teologa pri Kongregaciji za kauze svetaca zaključilo je kako je biskup San Salvadora Oscar Romero, koji je 1980. ubijen za oltarom dok je služio misu, ubijen iz “mržnje prema vjeri”, što znači da je mučenik.

Zaključak ovog posebnog povjerenstva znači da Romero može biti automatski proglašen blaženikom, a potom može započeti i procedura za njegovu kanonizaciju.

Time su se potvrdile teze kako je proces beatifikacije za ubijenog salvadorskog biskupa ponovno oživio nakon što je papom postao Jorge Bergoglio koji Romera i njegovu borbu za prava siromašnih, a protiv represije, iznimno cijeni.

Podsjetimo – Romero je ubijen u vrijeme žestokih političkih previranja u El Salvadoru koja su bila obilježena represijom i nasiljem vladajućih režima nad oporbom, intelektualcima, narodom kao i katoličkim dužnosnicima koji su se svemu tome suprotstavili. U vrijeme njegova ubojstva na vlasti u El Salvadoru je bila Revolucionarna vlada (Junta Revolucionaria de Gobierno – JRG) koja je na vlast došla nekoliko mjeseci ranije vojnim udarom i svrgnula diktatorski režim Carlosa Humberta Romera. JRG je ubrzo nakon dolaska na vlast također počela provoditi nasilje i represiju nad političkim neistomišljenicima, ali i običnim siromašnim narodom, što je izazvalo reakciju nadbiskupa Romera.

Dan prije nego što je ubijen nadbiskup je u homiliji pozvao pripadnike salvadorske vojske da otkažu poslušnost svojim pretpostavljenima i budu poslušni Bogu te prestanu ubijati nevine civile i salvadorske farmere prema kojima je režim bio posebno nasilan. Usmrćen je hicima iz neposredne blizine, dok je podizao kalež tijekom pretvorbe vina u krv Kristovu. Pokopan je tjedan dana nakon ubojstva u katedrali u San Salvadoru. Na pogrebu se okupilo više od 250.000 ljudi, a 50 ljudi je ubijeno kada su vladine postrojbe zapucale na okupljene. Nedugo nakon njegove smrti nagađalo se kako iza ubojstva stoji desničarski političar i bivši vojni časnik Roberto D’Aubuisson i njegovi “odredi smrti” kojima je zapovijedao. Izvješće UN-a iz 1993. također je D’Aubuissona navelo kao izvršitelja ubojstva. 24. ožujka 2010., na 20. obljetnicu Romerove smrti salvadorski predsjednik Mauricio Funes ispričao se u ime države zbog njezine povezanosti s ubojicama nadbiskupa. Proces beatifikacije Oscara Romera započeo je 1990., a sedam godina kasnije svi dokumenti prebačeni su u Rim, u Kongregaciju za kauze svetaca.

Nakon nekoliko godina zastoja, koje su komentatori objašnjavali Romerovom povezanošću s teolozima oslobođenja čiji je rad Kongregacija za nauk vjere dobrim dijelom osudila, sada je teološko povjerenstvo otvorilo put prema beatifikaciji i kanonizaciji salvadorskog biskupa.

Goran Andrijanić | Bitno.net