Novoimenovani biskup Hong Konga Stephen Chow Sau-yan jučer je održao medijsku konferenciju na kojoj je kazao da je “slušanje i empatija” put za liječenje podjela u zemlji, prenosi CNA.

Upitan da komentira kontroverze između Hong Konga i Kine koje su dovele do masovnih prosvjeda, Chow Sau-yan je kazao da bi u ovom trenutku “bilo ishitreno” davati izjave o tom pitanju. “Ne zato što se bojim, nego zato što smatram da je razboritost također vrlina”, rekao je.

Što se tiče pitanja vjerskih sloboda u Hong Kongu nakon stupanja na snagu kontroverznog Zakona o nacionalnoj sigurnosti Chow Sau-yan je kazao kako su za njega “vjerske slobode temeljno pravo”, dodajući kako smatra da je kardinal John Tong Hon, koji služi kao apostolski administrator od siječnja 2019., ohrabrio vladu da ne zaboravi važnost prakticiranja svih vjera.

Podsjetimo, u srpnju prošle godine predsjednik Federacije azijskih biskupskih konferencija kardinal Charles Bo kritizirao je spomenuti zakon kazavši da “čak i ako vjerske slobode u Hong Kongu nisu direktno ili odmah ugrožene, nova sigurnosna legislacija i kazneni zakon koji implicira (za djela subverzije, odcjepljenja i ‘suradnje s inozemnim političkim snagama’) može, npr. dovesti do kontrole propovijedi, kažnjavanja molitvenih bdijenja te zlostavljanja u bogoslužnim prostorima koji služe kao zaštita i pomoć prosvjednicima.”

Govoreći o odnosu sa službenim Pekingom, novoimenovani biskup je kako smatra da “moramo početi s pretpostavkom da nam nisu neprijatelji.”

“Moramo se zapitati kako kroz svoju vjeru možemo stupiti u dijalog i ostvariti zajedničko razumijevanje”, rekao je Chow Sau-yan.

Biskupsko ređenje u Hong Kongu zakazano je za 4. prosinca, a kardinal Tong koji se kao biskup umirovio 2017. dotad će služiti kao apostolski administrator.

Zanimljiva stvar vezana uz biskupsko imenovanje mons. Chow Sau-yana jest što je prvotno odbio postati biskupom jer je smatrao kako “bi bilo bolje da biskupom postane svećenik koji dolazi iz biskupije.”

“Nisam u sebi osjećao poziv da budem biskup”, dodao je.

Njegovu odluku je promijenilo pismo koje mu je osobno uputio papa Franjo u kojem je Sveti Otac izrazio svoje uvjerenje da bi Chow Sau-yan trebao postati biskupom.

“Sveti Otac mi je svojom rukom napisao da smatra kako bih trebao postati biskup i ja sam pročitao pismo. Dobro, netko drugi mi ga je pročitao jer je napisano na talijanskom, a ja ne znam talijanski, ali ja sam to vidio kao znak… Na koncu, kao isusovci, Svetom Ocu dugujemo poslušnost”, kazao je Chow Sau-yan.

Novoimenovani biskup upitan je i bi li javno sudjelovao na obilježavanju Prosvjeda na Tiananmenskom trgu koji su godine 1989. doveli do pogibije tisuća civila ubijenih od strane kineskih vlasti.

“U prošlosti sam sudjelovao na njima, išao bih i odao počast ubijenima na javnom mjestu, ali kada nisam mogao tada sam se priključio u molitvi”, kazao je dodavši kako “moli za Kinu i sve ubijene 1989. godine.”

Na kocu medijske konferencije Chow Sau-yan je kazao kako smatra kako se podjele u Hong Kongu mogu zacijeliti kroz “slušanje i empatiju” dodavši da “jedinstvo nije isto što i uniformiranost”.