Novo izvješće američke vlade pokazuje kako se kršenje ljudskih prava u Kini prošle godine pogoršalo. U Izvještaju je posebno naglašen progon kineskih katolika nakon potpisivanja sporazuma između Svete Stolice i Kine 2018. godine, prenosi CNA.

“Nakon što je Ministarstvo vanjskih poslova Narodne Republike Kine potpisalo sporazum sa Svetom Stolicom u rujnu 2018., otvarajući put ujedinjenju državno prihvaćenih i podzemnih katoličkih zajednica, lokalne kineske vlasti podvrgnule su katoličke vjernike u Kini većem progonu rušeći crkve, uklanjajući križeve, te nastavljajući s uhićenjima klerika koji pripadaju podzemnoj zajednici”, stoji u izvješću koje je pokrilo razdoblje od kolovoza 2018. do kolovoza 2019.

Osim što se položaj vjerskih zajednica u Kini prošle godine pogoršao, kineske su vlasti najavile nove restrikcije koje stupaju na snagu u veljači ove godine. One uključuju propise da se vjerske skupine moraju “pridržavati direktiva o religijama u Kini, provoditi vrijednosti socijalizma” te promovirati “principe i politike Komunističke partije Kine”.

Također, prema novim će propisima državne vlasti “biti uključene u odabir vjerskih službenika i sporove”. Podzemne crkve ili “kućne” crkve stavljene su izvan zakona.

U izvještaju je procijenjeno da se u Kini trenutno nalazi više od 10 milijuna katolika, a oko 6 milijuna njih je dio crkve koja ima državno odobrenje.

Procesi ograničenja vjerskih sloboda dio su petogodišnjeg plana ‘sinicizacije’ koji se odnosi na pretvaranje nekineskih naroda u kineski kroz kulturnu asimilaciju. Plan, dakako, uključuje i preuzimanje državne kontrole nad religijom.

Stručnjaci i međunarodne grupe koje izvještaj spominje navode kako “intenzitet vjerskih progona u Kini koji se dogodio tijekom prošle godine nije viđen još od doba kulturne revolucije”.

Ivo Džeba | Bitno.net