– Papa je želio da iznesem pitanje i, nakon svega, pred svim kardinalima izrazio zadovoljstvo mojim govorom. Ali… Ne bih rekao kako je odobrio prijedlog, ne, ne, ne – rekao je kard. Kasper.

Zanimljivo, postavljajući pitanje Arroyo je podsjetio Kardinala na njegovu prošlogodišnju izjavu, kada je izričito dao do znanja da se Papa s njim slaže, no bivši pročelnik Papinskog vijeća za promicanje jedinstva kršćana takvu je podršku sada zanijekao.

Podsjetimo, kardinal Kasper je na prošlogodišnjem Konzistoriju kardinala na temu obitelji održao uvodno izlaganje u kojemu je govorio o problemu rastavljenih katolika koji su u drugom braku, te naglasio „potrebu razaznavanja“ situacija jer „pravila su općenita, a situacije različite“. Nakon izlaganja, papa Franjo njegov je govor ocijenio duboko teološkim, nakon čega su mediji Kaspera počeli nazivati „Papinim teologom“.

U listopadu je, pak, u razgovoru za agenciju Zenit, kardinal Kasper izjavio kako većina biskupa na Sinodi podupire njegove prijedloge o promjenama u praksi dijeljenja pričesti za razvedene i ponovno vjenčane vjernike, dok je za CNS izričito rekao kako smatra da je „Papa spreman to potvrditi“.

Na pitanje osjeća li se odgovornim što je papu Franju doveo u neugodnu situaciju, budući da su njegove izjave izazvale pravi tsunami zahtjeva za promjenom crkvenog nauka i discipline po pitanju pričesti jer navodno „i Papa tako želi“, kard. Kasper je odgovorio kako je riječ o nesporazumu.

Zanimljivi intervju s kardinalom Kasperom uskoro ćete u cijelosti moći pogledati na našem portalu.

M.V.|Bitno.net