Walter Kasper, njemački kardinal i suradnik pape Franje koji se zalaže za pripuštanje pričesti rastavljenih i ponovno vjenčanih osoba, u svom posljednjem televizijskom nastupu otišao je korak dalje te podržao, u nekim slučajevima, pričest protestantskih vjernika u Katoličkoj Crkvi.

Kardinal je to izjavio u razgovoru za talijansku televiziju RAI 2 (engleski izvor OVDJE), potvrđujući tako neke tvrdnje po kojima je rasprava o pričesti za rastavljene (koja je rezultirala time da su neke biskupske konferencije – suprotno Učiteljstvu Crkve – to javno dopustile) samo uvod u daljnje težnje za liberalizacijom Nauka.

“U određenim slučajevima, smatram da je odgovor da, ako osobe dijele jednaku vjeru u Euharistiju, što je preduvjet, te ako su iznutra ispravno raspoloženi, onda se u skladu sa svojom savješću mogu pričestiti. Mislim kako je to i pozicija pape Franje”, poručio je kardinal Kasper, nadodavši kako se par ili obitelj “ne mogu razdvajati pred oltarom”.

Njemački kardinal se ovdje vjerojatno referira na posjet Svetog Oca rimskoj luteranskoj zajednici u studenom 2015. godine, kada je Papa na pitanje luteranke udane za katolika o zajedničkom pričešćivanju izjavio: “Uvijek se spominjite krštenja; ‘Jedna vjera, jedno krštenje, jedan Gospodin’, kako kaže Pavao, i odatle povlačite posljedice. Ja se nikada ne bih usudio dati dopuštenje za to, jer to nije u mojoj kompetenciji. Razgovarajte s Gospodinom i idite naprijed. Ne usuđujem se reći više.”

Spomenuti događaj mnoge je začudio, međutim kardinal Muller, prefekt Kongregacija za nauk vjere, izjavio je kako su tom prilikom Papine riječi krivo shvaćene.

Naš portal svojedobno je objavio komentar Hrvoja Juke u kojemu on ponavlja to stajalište prefekta. Taj komentar možete pročitati OVDJE.

U tome tekstu naveden je i citat Roberta Saraha, prefekta Kongregacije za bogoštovlje i disciplinu sakramenata, koji je rekao da bi “otvaranje euharistijskoga zajedništva mimo zahtjeva koje izlaže kanon 844 bilo bi promicanje profanacije”.

“Ne možemo to učiniti” – ustvrdio je kardinal Sarah, podsjećajući na riječi sv. Pavla o euharistiji:

“Tko jede i pije, sud sebi jede i pije, ako ne razlikuje tijela.” (1 Kor 11, 29)

Tino Krvavica | Bitno.net