Američki predsjednik Donald Trump potpisao je jučer nekoliko odluka, a među njima je i ona o ponovnoj zabrani financiranja federalnim novcima inozemnih udruga aktivnih na teritoriju SAD-a koje izvode ili promoviraju abortus.

“Mexico City Policy” ime je ovoga zakona koji je proglasio još američki predsjednik Ronald Reagan 1984. Nakon toga je zakon “padao” i bio ponovno proglašavan nekoliko puta – ukinuo ga je Bill Clinton, vratio ga je George W. Bush, ponovno ukinuo Barack Obama, da bi ga sada vratio Trump. Zakon obvezuje sve nevladine udruge koje primaju državni novac da odbace promoviranje ili izvođenje abortusa u inozemstvu.

Među tim organizacijama je i Međunarodni savez Planned Parenthooda (jedna od najvećih svjetskih organizacija koja osigurava abortus) koja će s ovim potezom izgubiti oko 20 posto svojih sredstava.

Riječ je dakle o zakonu koji je neka vrsta ‘lakmus papira’ u odnosu na stajališta predsjednika o pro-life pitanju. Trump nije u predizbornoj kampanji najavio njegovo ponovno proglašavanje, ali ga je sada ipak potpisao.

Iako je taj potez pozdravljen u pro-life krugovima, mnogi naglašavaju kako tek trebaju uslijediti pravi potezi Trumpa kada je u pitanju borba protiv abortusa.

Trump je najavio: zabranu abortusa u kasnim terminima, ukidanje financiranja federalnim novcem organizacije Planned Parenthood koja stoji iza mreže klinika za abortus u SAD-u i preusmjeravanje tih novaca na ginekološke klinike koje ne rade abortuse, potpuna zabrana financiranja abortusa novcima poreznih obveznika te imenovanje pro-life sudaca u Vrhovni sud.

Prema najnovijim istraživanjima Trump ima jaku potporu kada je u pitanju jedno od tih obećanja.

Riječ je o zabrani abortusa nakon 20. tjedna trudnoće. Prema istraživanju koje je za Kolumbove vitezove, najveću američku katoličku bratovštinu, sprovela neovisna agencija Maris – 59 posto Amerikanaca podržava zabranu abortusa nakon 20. tjedna trudnoće.

Kako je rekao predsjednik bratovštine Carl Anderson, istraživanje je pokazalo kako većina Amerikanaca želi prekinuti status quo koji trenutačno postoji u SAD-u po pitanju abortusa na zahtjev te da se zahtjevi za njegovim ograničavanjem mogu čuti i s pro-choice strane.

Već smo pisali o tome kako je Trump u svojoj administraciji okupio neke jake zagovornike borbe za nerođene.

Više o tome možete pročitati OVDJE.

Goran Andrijanić | Bitno.net