Nepoznati počinitelji provalili su u noći između subote i nedjelje u splitsku katedralu svetog Dujma, pri čemu nisu otuđili nikakvu materijalnu vrijednost, ali zato su obili tabernakule i iz njih vjerojatno uzeli hostije, izvijestila je danas Slobodna Dalmacija o neobičnoj provali.

Katedralni župnik don Tomislav Ćubelić za splitski dnevni list izjavio je kako “ne pamti takvo što otkad je ovdje u službi”, te da su provalnici otvorili oba svetohraništa, ali da ne može sa sigurnošću reći da su dirali hostije.

Ipak, činjenica da su lopovi bili usmjereni baš prema tabernakulu, a druge, materijalno vrjednije stvari, uopće nisu dirali izaziva čuđenje i opravdane sumnje kako je možda riječ o sotonistima koji su ukrali hostije kako bi ih koristili u svojim obredima crnih misa. Ono što dodatno budi sumnju jest da su ovakve provale učestale u posljednje vrijeme. Tako su nedavno lopovi provalili i u drugu poznatu splitsku crkvu – Gospu od Zdravlja, te tamo, kako Bitno.net saznaje, također oskvrnuli svetohranište, o čemu svjetovni mediji nisu izvijestili.

Također, crne kronike dnevnih listova proteklih nekoliko tjedna izvijestile su o više provala u crkve. Tako je u Šibeniku u jednu noć provaljeno u čak četiri crkve, a na području Kaštela lopovi su u tri dana provalili u crkve. U nekim slučajevima lopovi su otuđili novac, ali većini slučajeva ništa nije ukradeno.

Nadolazeći dani, nadamo se, dat će odgovor na pitanje jesu li ovi lopovi imali samo materijalne, ili pak nešto drugačije motive kada su provaljivali u crkvene građevine i svetohraništa.

G. An. | Bitno.net