Predsjednik Biskupske komisije Hrvatske biskupske konferencije za dijalog sa Srpskom pravoslavnom Crkvom splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u četvrtak 25. veljače telefonski je gostovao u emisiji Argumenti Hrvatskoga katoličkog radija, u kojoj se razgovaralo o novom ozračju suradnje dviju Crkvi nakon izbora novog patrijarha SPC-a Porfirija Perića.

Nadbiskup Barišić izrazio je nadu da je izbor patrijarha Porfirija za poglavara Srpske pravoslavne Crkve novi moment u odnosima Katoličke Crkve u Hrvatskoj i Srpske pravoslavne Crkve. „Na svoj način imamo čovjeka koji nam je bio blizak, s kojim smo se susretali, razgovarali, a on ima plodno pastirsko, ljudsko i kršćansko iskustvo iz Mitropolije zagrebačko-ljubljanske. Uvjeren sam da uz sve poteškoće koje su tu i od kojih ne možemo bježati zajedno s patrijarhom Porfirijem koji ima veći prostor za slobodu da otvori i ohrabri episkope, možemo početi pisati nove stranice humane kršćanske budućnosti“, rekao je nadbiskup Barišić.

Potvrdio je da su hrvatski biskupi oduševljeni izborom patrijarha Porfirija, što se moglo vidjeti i iz čestitki predsjednika HBK nadbiskupa Želimira Puljića, predsjednika Vijeća HBK za ekumenizam i dijalog biskupa Antuna Škvorčevića, zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i nadbiskupa Barišića. „Puni smo optimizma, nade, zadovoljstva i radosti“, poručio je splitsko-makarski nadbiskup.

Govoreći o ekumenskim odnosima, nadbiskup Barišić rekao je da je suradnja započeta, u početku je imala zamah, a kasnije je došlo do zaustavljanja. Unatoč tome, uvijek se tražilo načina za nastavak suradnje i nadbiskup Barišić izrazio je nadu da više neće biti razloga da se ona ne nastavi, jer, kako je rekao, „različite su brzine, ali nama je isti put ekumenizma. Različiti su i pristupi, ali ista je Istina. Različiti su izazovi, ali isti je Krist Gospodin“. Prostori suradnje su jako široki. Tu su pravna pitanja, pastoral, pitanje krštenja, sakramenta ženidbe, pitanje ljudskog susretanja, zajedništva.

„Sazreli smo s jedne i druge strane da počnemo iskreno razgovarati. Otvoriti novu stranicu ne znači zaboraviti našu prošlost, nego osloboditi se lažne prošlosti. Važno je za nas kršćane na ovim prostorima pokušati na svoj način čitati te nepročitane stranice u svjetlu istinoljubivosti. Treba početi doista pisati nove stranice ljudskih, kršćanskih odnosa. Ne želim reći katolika i pravoslavaca, nego nas kršćana jer nam je to zajedničko i da možemo doista svjedočiti i živjeti ovu radost evanđelja. Mi smo je na svoj način prekrili, zatvorili, reducirali. Treba je osloboditi. Vjerujem da je došlo to vrijeme. Nadam se, zato je tu taj optimizam. Hoće li se ostvariti ono idealno kako mi to zamišljamo ne znam, ali ovo je novi iskorak, ohrabrenje za sve nas“, poručio je mons. Barišić.

U odnosima Katoličke i Srpske pravoslavne Crkve uvijek izlaze točke prijepora poput kanonizacije bl. Stepinca, odnosa prema Jasenovcu, a pastoralna pitanja često ostaju po strani.

Nadbiskup Barišić rekao je da ogromni prostor za djelovanje svakodnevno življenje malog čovjeka vjernika u malim parohijama, paroha, biskupa i episkopa. „Široko je područje našega svakodnevlja i bilo bi dobro da zađemo hrabrije u širinu. Iz takvog pristupa onda će se i ovi problemi koji su kočili kanonizaciju bl. Stepinca i pitanje Jasenovca vidjeti u drugom svjetlu“, zaključio je mons. Barišić.