Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je danas, 19. veljače, čestitku novoizabranom patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Porfiriju:

„Jučer je u hrvatskom medijskom prostoru objavljena vijest o Vašem izboru za novog Patrijarha Srpske Pravoslavne Crkve. Raduje me što je ta vijest bila vrlo pozitivno intonirana i prihvaćena sa simpatijom, ne samo među vjernicima Vaše bivše Zagrebačko-Ljubljanske metropolije, već i među katoličkim vjernicima i ljudima dobre volje diljem Hrvatske koji su Vas upoznali i cijenili Vaš pastirski rad i djelovanje u Zagrebu i šire.

Naime, u zajedništvu s biskupima Katoličke Crkve i drugih vjerskih zajednica koje djeluju u RH, Vi ste svojim životom i radom nastojali pokazati kako crkvene zajednice u ime Krista mogu dati ogroman doprinos društvu u prevladavanju napetosti, te stvaranju i njegovanju dijaloga, razumijevanja i tolerancije. Dapače, kao sljedbenici Isusa Krista kršćani se osjećaju pozvanima i spremnima u svim izazovima suvremenoga svijeta davati obrazloženje za razloge nade koja je u njima (usp. 1 Pt 3, 15).

Dok Vam čestitam što Vas je Arhijerejski Sabor SPC-a, 18. veljače 2021. godine, izabrao za arhiepiskopa pećkog, mitropolitu beogradsko-karlovačkoga i 46. Patrijarha Srpske Pravoslavne Crkve, želim da Vas Onaj koji Vas je odabrao na tu časnu i odgovornu dužnost obdari darovima Duha Svetoga kako biste bili Božji dar Crkvi, narodu i vjernicima kojima ste poslani liturgiju slaviti, te u ljubavi služiti i Riječ Božju naviještati, „bilo to zgodno ili nezgodno“ kako veli apostol Pavao (2 Tim 4, 2). Kristovi učenici, naime, ne umaraju se širiti i naviještati ljubav, snošljivost i praštanje.

Vaša Svetosti, na početku trećeg milenija povijesti kršćanstva Katolička Crkva u Hrvatskoj, diljem Europe i svijeta osjeća osobitu potrebu pojačati  suradnju  s članovima Pravoslavnih Crkava s kojima je veže isto počelo, iste knjige i tradicija, kerigma i liturgija. A sve je to osvjetljeno Svetim Pismom, Apostolskom predajom i crkvenim Učiteljstvom, posebice Učiteljstvom zajedničkih nam prvih sedam crkvenih sabora koji govore da smo spašeni i otkupljeni krvlju Isusa Krista, jedinog Otkupitelja čovjeka. U tom duhu poželio bih Vam puninu darova Duha Svetoga kako bi Vaš život, rad i služenje bilo prava radost Kristovim vjernicima. Neka Vas Gospodin blagoslovi, nadahnjuje, vodi i čuva.“