Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije Perić novi je, 46. po redu, patrijarh Srpske pravoslavne Crkve, javljaju srpski mediji.

Vijest je u međuvremenu potvrđena na službenim stranicama SPC.

On će na tom mjestu naslijediti patrijarha Irineja koji je preminuo 20. studenog 2020. na COVID-odjelu Vojnomedicinskog centra Karaburma, gdje je primljen nakon što je bio pozitivan na testu za COVID. Irinej je funkciju patrijarha obnašao od 2010. godine.

Podsjećamo, SPC je danas birala novog poglavara u kripti katedralnog Hrama svetog Save na beogradskom Vračaru

Procedura izbora započela je liturgijom koju je služio mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

– Pročitajte više: Hijerarhija Pravoslavne Crkve – koje su sličnosti, a koje razlike s Katoličkom Crkvom

Pravo glasa na Izbornom saboru imala su 43 arhijereja, od kojih su 34 ispunjavali uvjet i da budu birani.

Novi patrijarh birao se apostolskim ždrijebom, što znači da su se imena trojice kandidata koji su dobili najviše glasova, odnosno natpolovičnu većinu, stavljala u zasebne kuverte, a one u evanđelje. Nakon toga odabrani monah izvukao je jednu kuvertu, a kandidat čije se ime nalazilo u njoj – u ovom slučaju Porfirije Perić – izabran je za patrijarha.

Prema pisanju srpskih medija, među tri kandidata bili su vladika Bački Irinej, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije i episkop Banjalučki Jerem.

Porfirije Perić – kratka biografija

Novi srpski patrijarh četvrti je mitropolit Eparhije zagrebačko-ljubljanske. Rođen je 22. srpnja 1961. godine u Bečeju.

Prvo je od troje djece Radivoja i Radojke Perić, koji su se, poslije Drugog svjetskog rata, iz sela Osinje kraj Dervente u Bosni i Hercegovini doselili u Vojvodinu. Na krštenju je dobio ime Prvoslav. Osnovnoškolsko obrazovanje stekao je u Čurugu, a gimnaziju „Jovan Jovanović Zmaj“ završio je u Novom Sadu 1980. godine.

Pohađao je studije arheologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Beogradu. Ubrzo je počeo studij i na Bogoslovnom fakultetu Srpske pravoslavne Crkve, gdje je i diplomirao 1987. godine.

Zamonašen je 1986. godine, a poslijediplomski studij pohađao je u Ateni do 1990. godine gdje je stekao i zvanje doktora znanosti.

Za mitropolita zagrebačko-ljubljanskog Porfirije je izabran 26. svibnja 2014. godine.

Izvanredni je profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Sveučilišta u Beogradu. Govori grčki i engleski, a služi se ruskim jezikom.