Anamarija Carević ostat će upisana u srcima svih Zagrepčana koji su se u nedjelju rano ujutro probudili uz buku rušenja.

Najsnažniji potres koji je u 140 godina pogodio hrvatski glavni grad nije uzeo puno žrtava. Nekoliko ozljeda teže i lakše prirode te veća materijalna šteta mnogima su ostavili osjećaj kako smo “dobro prošli”. No ubrzo je stigla vijest o maloljetnoj osobi koja se bori za život. Liječnici su se satima borili, a koliko je situacija bila teška najbolje svjedoči da su mediji maloljetnu osobu prijevremeno proglasili mrtvom – i to dvaput. Cijeli grad, a i šire, molio je za nju, slao poruke nade i iščekivao daljnje vijesti, u želji da one budu pozitivne.

Dan poslije, u ponedjeljak, 15-godišnja djevojka iz potresom snažno pogođene župe Presvetog Srca Isusova u centru grada, preminula je od posljedica ozljeda.

Uskoro se saznalo njezino ime, a internetom su počele kružiti fotografije koje prikazuju lijepu i vedru djevojku. Na društvenim mrežama pojavila se i fotografija njezine “posljednje zadaće iz vjeronauka” o današnjoj svetkovini Navještenja Gospodina – ili Blagovijesti.

ČETIRI GODINE PREDAVAO SAM U NKG-U,
ZATO POSEBNO SUOSJEĆAM ZBOG SMRTI ANAMARIJE, UČENICE NKG-a!
Na pitanje zašto je baš…

Objavljuje Josip BlaževićUtorak, 24. ožujka 2020.

Nezahvalno je objavljivati stvari vezano uz osobe preminule u tragedijama, osobito ako su one maloljetne. Bol koju osjećaju članovi obitelji i prijatelji može se povećati ako osjete da se u intimu njima drage osobe ulazi zbog moguće “eksploatacije”.

Naš portal iz više je izvora dobio informacije o Anamariji i njezinoj obitelji i svi su redom ponavljali istu stvar: radilo se o dobroj djevojci koja je bila aktivna župljanka.

Bitno.net također je preko posrednika kontaktirao članove Anamarijine obitelji te dobio potvrdu da fotografija bilježnice koja kruži društvenim mrežama doista sadrži njezin pisani rad. Također smo dobili i suglasnost za objavu njezinih fotografija u ovome članku.

Anamarija Carević

Mama Nataša i Anamarija Carević te časna sestra Marijela/Foto: privatni album

Časna sestra Marijela Žuro, članica Družbe kćeri Božje ljubavi i prijateljica obitelji, poručila nam je da je 15-godišnja djevojka bila “anđeo”.

“Anamarija je bila predivna djevojčica, redovita u župi i vjeronauku”, izjavila je redovnica koja već 39 godina djeluje kao učiteljica u bazilici Srca Isusova u Palmotićevoj ulici. Tu je predavala i njezinoj majci te bratu Ivanu.

“I brat i ona svirali su u orkestru te na svakoj misi slavili Gospodina. U svim aktivnostima koje smo imali u župi Anamarija, njezina majka i brat bili su prvi. Pozivala je i svoje prijateljice da se uključe u život župe, uvijek je bila blizu oltara.”

– Pročitajte više: Dirljiva poruka Anamarijine najbolje prijateljice: Moj anđeo dobio je krila i odletio na najljepše mjesto…

Njezina smrt potresla je sve koji su je poznavali, no naša sugovornica ističe: “Imali smo predivnog anđela te ju je dragi Bog uzeo sebi da svira u orkestru nebeskih anđela, sigurna sam u to.”

Časna Marijela prisjetila se i zanimljive anegdote s njihova posljednjeg susreta.

“Zadnji razgovor vodile smo pred svetkovinu sv. Josipa. Kao i uvijek oko tog datuma htjeli smo organizirati proslavu za Dan očeva. Budući da je već harao koronavirus, rekla sam djeci da ćemo morati pričekati s proslavom. No Anamarija je samo odgovorila: ‘Ma mi to možemo napraviti, što nam može korona…’ S osmijehom smo se razišle.”

Anamarija Carević

Anamarija Carević/Foto: Privatni album

Podsjetimo kako je izraze sućuti obitelji uputio kardinal Josip Bozanić te ravnateljica i duhovnici Nadbiskupske klasične gimnazije koju je djevojka pohađala.

“Iz razloga samo njemu znanih, Gospodin je nježni cvijet njezina života presadio u svoj nebeski vrt, dopustivši da padne kao jedina žrtva nedjeljnog potresa. Iako ne razumijemo vjerujemo da je On i dalje dobar i milosrdni Otac, koji nas nikada ne napušta, a posebno ne kada patnja svom snagom pohodi naš život. Isus je zaplakao na grobu svog prijatelja Lazara, ali te suze zamijenio je uskoro Njegov osmijeh kada je Lazar uskrsnuo. Vjerujemo da je naša draga Anamarija taj Isusov osmijeh također ugledala i da mu već sada u raju pjeva Slavu kao što je to voljela činiti u svojoj župnoj zajednici na zemlji. Neka vjera da je na njezinu licu sada blaženi osmijeh vječnog spasenja, ublaži bol zbog iznenadnog rastanka i naše suze preobrazi u smireno zahvaljivanje za dar njezina života“, napisali su ravnateljica Ljuba Duvnjak i duhovnici Pavlaković i Mlakar u brzojavu sućuti.

U nastavku donosimo vjerojatno posljednji rad koji je napisala Anamarija Carević, uputivši divne riječi onome koga je nazvala “jedinim najboljim prijateljem koji me nikada neće napustiti” – Isusu Kristu.

Navještaj Isusova rođenja (Lk 1, 26-38)

Duše Sveti, molim te da mi daš snage da kroz ovaj Lectio Divina budem bolja osoba i da mi daš ljubav koju si dao Mariji.

Bože, hvala ti što si nam dao svoga Sina da nam pokaže ono dobro u svijetu i što mi svaki dan pružaš ljubav, sreću i brigu za druge. Pročitala sam tekst o navještaju Isusova rođenja. Izabrala sam taj tekst jer je u meni probudio pitanja: “Što bi se dogodilo da je Marija odbila anđela?” i “Koliku je žrtvu ona podnijela za nas?” Shvatila sam da je ona svoju budućnost na neki način stavila na “kocku” za sve nas, ona tu nije mislila na sebe i kakvu će korist imati, nego na sve nas i na našu korist. Ona se u početku bojala, ali nije odustala, a to i mene potiče da kada sam u strahu ili kada mi je teško ne odustanem i ne pokleknem na tom “ispitu”, nego iz tog “ponora” izađem još jača i snažnija.

Evo, Isuse, hvala ti što se boriš sa svim mojim manama i što si uvijek i bit ćeš moj jedini najbolji prijatelj koji me nikada neće napustiti. Hvala i tebi, Marijo, što si bila jaka i na ovaj svijet donijela nešto najvrjednije.