Snažan potres probudio je jutros Zagrepčane i istjerao ih na ulice. Riječ je o najsnažnijem potresu koji je pogodio Zagreb u 140 godina.

Potres magnitude 5,5 stupnja oštetio je brojne građevina u raznim dijelovima našeg glavnog grada. Čini se kako u potresu ima 17 ozlijeđenih. Oko 7 uslijedio je nešto blaži drugi udar od 5,0 stupnjeva.

Petnaestogodišnje djevojčica teško je ozlijeđena u potresu te je u kritičnom stanju. Liječnici se bore za njezin život, pa pozivamo sve na molitvu za njihov uspjeh.

Pojavile su se i lažne informacije kako Zagreb očekuje još veći potres, no Seizmološka služba poručila je preko Twittera kako te vijesti nisu točne.

Potres u Zagrebu

Potres u Zagrebu/Foto: Župa Remete, Pixsell, Petar Nodilo

Aktualnosti

20:00 Kako javljaju mediji, broj ozlijeđenih popeo se na 27, od čega je 18 osoba s težim ozljedama. Još uvijek traje borba za život djevojčice.

19:10 Grad Zagreb uveo besplatne telefonske linije 0800 8802 i 0800 8805 te osigurao smještaj za građane izravno pogođene potresom, javlja IKA.

19:03 Oko 19 sati Zagreb je ponovno pogodio potres.

17:57 Tko su heroji koji su zaslužni za današnju pobjedu života u Petrovoj?

17:40 Na stranici koronavirus.hr objavljeni su važni savjeti stručnjaka o strahu od pandemije i potresa. Više pročitajte OVDJE.

16:25 Prema informacijama Ministarstva graditeljstva prijavljeno je oštećenje na više od 600 zgrada. U obilasku Zagreba trenutno je više od 55 timova s više od 150 ljudi. Ozlijeđeno je ukupno 17 osoba, prenosi Jutarnji.

16:16 Novi potres pogodio je Zagreb

16:15 Oglasio se i pater Ike Mandurić koji se nakon dugo vremena vratio na društvene mreže.

15:30 Zaštitnik protiv potresa je sveti Emigdije. Ovaj svetac suzaštitnik je Dubrovnika i Virovitice čiji su mu se stanovnici utjecali u pomoć nakon potresa koji su pogodili te gradove. Utecimo mu se i mi danas.

14:30 Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je da je stanje petnaestogodišnje djevojčice stradale u potresu i dalje teško, dodavši kako je ozljeda neurokirurški tretirana, nakon čega je poduzeto intenzivno liječenje, prenosi HINA.

“Stanje je i dalje teško i zahtijeva mjere intenzivnog liječenja. Prognoza je upitna u ovom trenutku”, rekao je Beroš prilikom obilaska Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj.

13:30 Grad Zagreb uveo je besplatnu telefonsku liniju 0800 8805 za građane izravno pogođene današnjim potresom.

13:00 Sisački biskup Vlado Košić pozvao je da se danas u 15 sati na svim crkvama u Sisačkoj biskupiji oglase sva zvona, a iz vjerničkih duša uzdigne molitva Bogu da zaštiti Domovinu od epidemije i od potresa, te da se moli krunica Božjeg milosrđa.

12:45 Papa Franjo nakon današnjeg je Angelusa izrazio svoju blizinu s Hrvatima pogođenim potresom. “Izražavam svoju blizinu pučanstvu Hrvatske koje je jutros pogođeno potresom. Molim Uskrsloga Gospodina da im poda snagu i solidarnost kako bi se mogli suočiti s ovom prirodnom nepogodom”, rekao je Papa.

12:35 Banjolučki biskup Franjo Komarica pozvao je Banjolučane na molitvu i solidarnost sa stanovnicima grada Zagreba i okolice. “Kao Banjolučani, trebamo se podsjetiti da su upravo Zagrepčani bili među prvima u pružanju mnogovrsne pomoći stanovnicima našega grada Banje Luke i okolice nakon katastrofalnog potresa koji nas je zadesio godine 1969.”, napisao je.

12:30 Župni vikar Svetišta Majke Božje Bistričke D.P. lakše je ozlijeđen u jutrošnjem potresu koji je pogodio Zagreb i okolicu. Svećenik se ozlijedio u trenutku kad je napuštao svoj stan.

12:15 Dobili smo u posjed snimku nadzorne kamere iz unutrašnjosti bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u trenutku potresa. Snimku možete pogledati ovdje.

12:03 Snimku Zagrebačke katedrale nakon potresa iz ptičje perspektive možete pogledati u ovom videu koji je snimljen dronom.

11:24 Požeški biskup Antun Škvorčević uputio je izraze blizine i solidarnosti zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću, povjerivši Božjoj Providnosti sve stradalnike. “Povjeravam Božjoj Providnosti sve stradalnike da sjedinjeni s Isusovim spasonosnim trpljenjem budu ispunjeni nadom, a njihove patnje smislom”, napisao je.

11:05 Na YouTube kanalu Hrvatske katoličke mreže pojavio se video koji prikazuje trenutak potresa u svetištu Majke Božje Remetske.

10:30 Vojska i navijačka skupina Bad Blue Boys došli su u Petrovu bolnicu. Pomažu u zbrinjavanju tek rođenih beba, trudnica i roditelja.

10:20 Saznajemo kako su danas ujutro na nekoliko lokacija u Zagrebu održane (ili se održavaju) svete mise na otvorenom. Imamo potvrdu kako se misa slavila ispred svetišta Svete Mati Slobode na Jarunu. Župa Uzvišenja Svetog križa emitirala je slavlje Tradicionalne latinske mise iz dvorišta crkve.

10:15 Europski mediteranski seizmološki centar zabilježio je još nekoliko podrhtavanja tla u Zagrebu i okolici, jakosti od 3,0 do 3,2 prema Richterovoj ljestvici. Posljednji se dogodio u 10:11, a bio je jakosti 3,2.

10:00 Završio je izvanredni sastanak državnog vrha. U NSK su predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, premijer Andrej Plenković, potpredsjednik vlade Damir Krstičević i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

“U ovom trenutku je najvažnije da se sluša vlada i stožer. Slušajte vijesti koje imaju nadležni. Oni postoje radi ovakvih situacija, sve drugo možete zanemariti”, rekao je Milanović nakon sastanka.

Premijer Plenković rekao je kako je ovo najjači potres koji je pogodio Zagreb u posljednjih 140 godina.

Ured za upravljanje u hitnim situacijama pozvao je građane da ne ulaze u zgrade koje su oštećene. Na teren izlaze ekipe građevinskih stručnjaka koje će prema prioritetima procijeniti oštećenja zgrada i označiti zgrade sukladno procjeni. Prioritet su bolnice, a kasnije sve ostale zgrade.

Važnu obavijest objavio je i MUP, upozorivši građane koji se nalaze na ulicama da poštuju propisani razmak jedni od drugih, kako ne bi došlo do naglog širenja epidemije koronavirusa.

Krstičević je poručio da će Hrvatska vojska biti na raspolaganju u pomoći Zagrebu.

Ako osjetite curenje plina, dojavite u kontakt centar na broj 0800 400400 i zatvorite glavne ventile na zgradama.

U podrhtavanju je oštećen i južni toranj Zagrebačke katedrale.

Potres u Zagrebu

Potres u Zagrebu oštetio je toranj katedrale/Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Epicentar prvog potresa koji se dogodio u 6:23 bio je 7 kilometara sjeverno od Zagreba na dubini od 10 kilometara. Podrhtavanje se osjetilo i u Velikoj Gorici, Karlovcu, Varaždinu, Međimurju, Križevcima… U 7 ujutro osjetio se još jedan, blaži potres magnitude 5,1.

Također, dobili smo informacije da se u bazilici Srca Isusova urušio dio stropa, a slična oštećenja pretrpjelo je i Svetište Majke Božje Remetske. Manju štetu pretrpjela je Franjevačka crkva na Kaptolu.

– VIDEO Urušio se strop bazilike Srca Isusova

Bazilika Srca Isusova

Potres u Zagrebu

Svetište Majke Božje Remetske

Potres u Zagrebu

Franjevačka crkva na Kaptolu

Naša franjevačka crkva na Kaptolu nakon potresa. Sva su braća i časne sestre živi i zdravi.

Objavljuje Mate BašićNedjelja, 22. ožujka 2020.

Crkva Pohoda Blažene Djevice Marije u Čučerju

Čučerje crkva…

Objavljuje Tomislav ŠturlićNedjelja, 22. ožujka 2020.

Crkva Rođenja Blažene Djevice Marije, Granešina

Ivo Džeba, Tino Krvavica | Bitno.net