Superior o. Stipo Balatinac, SJ, uputio je pismo štovateljima Presvetog Srca Isusova i posjetiteljima Bazilike u „Palmi“ u kojemu navodi da će bazilika Srca Isusova zbog velikih oštećenja nastalih u potresu biti izvan upotrebe duže vrijeme, možda i godinama, te poziva vjernike na molitvenu i materijalnu potporu. Pismo prenosimo u cijelosti.

„Dva snažna potresa (5,5 i 5,0 po Richteru) u nedjelju 22. ožujka 2020. ujutro, te još niz slabijih udara, uzdrmali su i našu baziliku Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu. Tornjevi, vanjski zidovi i krov su izdržali, ali unutrašnjost nije. Na našu i vašu veliku žalost više od jedne trećine stropa sručilo se na pod i izazvalo golemu materijalnu štetu. Na tek uređenom koru, koji čeka povratak orgulja s obnove, stradala je ograda, a sam kor je netaknut. Križ, koji je bio na glavnom oltaru, slomio se i pao, ali je slika Presvetog Srca ostala u dobrom stanju. Pokrajnje kapele nisu puno oštećene, više mansarde iznad njih. Posebno nam je drago da je očuvan i grob bl. Ivana Merza, o čemu možete više čitati na stranicama postulature (www.ivanmerz.hr). Bazilika je proglašena neupotrebljivom i zabranjenom za korištenje. To nam još više para srce, jer ne samo da u ovoj izolaciji zbog koronavirusa ne možemo zajedno slaviti Gospodina, nego sada nam je i Bazilika izvan upotrebe na duže vrijeme, pa možda i godinama. Trenutačno smo u procesu detaljnog utvrđivanja štete i razmišljanja o budućnosti.

Srce Isusovo, koje je „izvor svake utjehe“, kako molimo u litanijama, tješi nas i u ovoj situaciji i otvara put nade. Zahvaljujemo mu što od nas isusovaca nitko nije nastradao, tek manja ili veća uznemirenja zbog stresa ili potrebe preseljenja, jer su i više etaže u kući izvan upotrebe. No, zbog toga svega ne odustajemo! Štoviše, u zajedništvu sa svima vama, u zahvali onima koji su nam već iskazali podršku i pružili ruku suradnje, započinjemo obnovu naše bazilike Presvetog Srca. Želimo da potaknuti Isusovim pozivom: „Dođite k meni svi vi umorni i opterećeni“ (Mt 11,28) ne naiđete na zatvorena vrata Bazilike, nego na topli dom pun ljubavi, pomirenja, utjehe i snage za kršćanski i vjerski život, kao što je to bio i do sada, već više od stotinu godina. Zato vas pozivamo u duhovnu akciju molitve i žrtve, podrške i suradnje, a utječemo se i vašoj dobroti i darežljivosti jer će nam i najmanja materijalna pomoć biti od velike koristi, svaki „udovičin novčić“ (Usp. Mk 12, 43). Tako su hrvatska isusovačka provincija te rezidencija i župa Presvetog Srca Isusova započele pripreme za obnovu Bazilike, pa svoj doprinos možete uplatiti na račun župe: Župa Presvetog Srca Isusova, Palmotićeva 31, Zagreb, OIB: 56433889446; IBAN: HR3923600001102464905, Šifra Swift: ZABAHR2X, s napomenom: ‘Za obnovu Bazilike’.

Dragi prijatelji i dobročinitelji, vjerujem da ćemo izdržati ovu izolaciju i zajedno krenuti prema uspješnoj duhovnoj i materijalnoj obnovi na slavu Boga i na čast Presvetog Srca Isusova. Neka vas u ovim teškim vremenima i u trenucima duhovne suše zagovara i naša i Isusova Majka Blažena Djevica Marija, čiji ‘fiat’ danas slavimo, i naš blaženi dr. Ivan Merz, svakodnevni hodočasnik u Baziliku. Sa zazivom ‘Isuse, blaga i ponizna Srca, učini srca naša po Srcu svome’, sve vas srdačno pozdravlja, o. Stipo Balatinac, SJ.”

IKA | Bitno.net