U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, žrtvama Škabrnje počast odali su izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH Dragan Lozančić, izaslanstvo predsjednika Hrvatskog sabora, izaslanstvo Vlade RH, izaslanstvo MORH-a i OS RH, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici ratnih postrojbi i drugi.

Državna izaslanstva te obitelji poginulih, predstavnici udruga, postrojbi, gradova i županija na mjesnom groblju sv. Luke podno Središnjeg križa položili su vijence u spomen na tragediju i sve škabrnjske žrtve, a potom je kod Spomen-obilježja masovne grobnice vijenac položila zajednica udruga civilnih stradalnika.

Na ulazu u Škabrnju načelnik općine Nediljko Bubnjar na komemorativnom skupu podsjetio je na dane napada na to ravnokotarsko mjesto prije 29 godina i njezine branitelje. „Danas nije dan tjeskobe, nego dan ponosa, dubokih emocija i životne snage jer nema uzvišenije osobine i vrijednosti nego dati život za slobodu i ljudsko dostojanstvo. Iz žrtve i krvi naših branitelja rodila se hrvatska sloboda i pobjeda“, kazao je.

Potom je dostojanstveno i s poštovanjem prema žrtvama Ulicom 18. studenoga 1991. krenula kolona sjećanja prema mjesnoj crkvi.

U crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služena je misa za sve stradale u Domovinskom ratu koju je predslavio nadbiskup Puljić. U propovijedi je podsjetio na strahote koje su pretrpjeli žitelji i branitelji Škabrnje kojih se danas sjećamo s pijetetom i zahvalom, na spaljene, porušene i razorene domove i crkve. Istaknuo je značaj priznavanja krivnje počinitelja i kajanja za počinjene zločine, ali i snagu oprosta jer samo tako se može ostaviti prošlost i okrenuti budućnosti. Podsjetio je na riječi kardinala Franje Kuharića kako je veličina čovjeka u poštivanju drugog te kako nitko nema prava sam uzimati pravdu u ruke, ali i kako je obrana i oslobađanje djelo pravednosti. „Budimo hrabri oprostiti, promičimo duh ljubavi, tolerancije i snošljivosti, a svaki radikalizam odbacujmo“, poručio je mons Puljić.

Tijekom obrane mjesta ukupno je poginulo 36 hrvatskih branitelja, pripadnika Samostalnog bataljuna Škabrnja i branitelja iz susjednih općina, te je ubijeno 56 civila, dok je od posljedica stradanja od minsko-eksplozivnih sredstava smrtno stradalo još šest ljudi, priopćio je MORH, a prenosi IKA.

Propovijed zadarskog nadbiskupa Želilira Puljiće možete pročitati OVDJE.