40 dana za zivot, molitvom ispred bolnica spasili 6 života

Završila je peta po redu kampanja „40 dana za život – Hrvatska“, jedna od najtežih do sada jer vremenski uvjeti (vjetrovi i kiše, hladnoća) nisu bili najpogodniji za dugo stajanje na jednome mjestu. Ipak, razlozi i cilj koji se žele postići bdjenjem pred bolnicama bili su snažniji i jači od svih mogućih zapreka. Vjernici iz Virovitice to su potvrdili riječima: „Ako je u jesenskoj molitvi bilo prohladno, sada smo mogli pravo osjetiti što znači moliti na hladnoći. Hladile su se prvo noge pa ruke i konačno cijelo tijelo. Dva ili tri sata na hladnoći je bila velika kušnja izdržljivosti, ali nismo odustajali.“

Tko djeluje i sije iskrena srca prepuštenog Gospodinovu vodstvu i ljubavi, žanje velike plodove. Izlazimo iz zone sigurnosti u zonu nesigurnosti da bismo donijeli potrebnu sigurnost, utjehu i nadu prema želji uskrsloga Krista koji obećava i jamči da je s nama u sve dane do svršetka svijeta.

Nesigurne zone kroz ovih 40 dana postale su zone radosnoga susreta s ustrašenim čovjekom – čovjekom čija se tuga, plač i jad preobrazila u suze radosnice.

Mnoge žene koje su davno prije učinile pobačaje, aktivne su sudionice inicijative. Prepoznale su i osjetile u ovoj inicijativi altruizam, solidarnost i iskreno sebedarje. Dosta njih je posvjedočilo i javno, a jedna od njih je i hrabrila jednu mladu mamu iz Zagreba da rodi i prihvati svoje dijete. Uz tu mamu, još je pet mama prihvatilo svoje dijete u ovih 40 dana!

Za još tri spašena života smo naknadno saznali iz prijašnje kampanje te sada možemo reći da znamo za devet majki koje će roditi svoje dijete – 36 dječjih života ukupno je pošteđeno – više od jednog razrednog odjela! U svijetu je tijekom ove kampanje spašeno više od 470, a sveukupno više od 11 600 djece!

Smanjenje broja pobačaja u riječkoj bolnici i povećan broj poroda, natprosječan broj odustajanja od pobačaja u jednoj bolnici u Dalmaciji ukazuju da je mnogo više spašenih života za koje ne znamo i možda nikada nećemo saznati. Također u prošloj kampanji u virovitičkoj bolnici nije učinjen ni jedan pobačaj za vrijeme bdjenja!

Službeni broj od 5000 molitelja pred 21 hrvatskom bolnicom ukazuje da je ovo do sada najveći odaziv u jednoj kampanji. Interes za pokretanjem inicijative pokazali su i vjernici u Našicama, Koprivnici i Novoj Gradiški, a izvan Hrvatske i vjernici iz Srbije (Subotica, Beograd) te Makedonije (Skopje).

Bogu zahvaljujemo na hrabrosti hrvatskih glazbenika koji su posvjedočili za dostojanstvo svakog ljudskog bića pjesmom „Želim živjeti“ koja je dirnula srca mnogih i izazvala jako pozitivne reakcije, a posebno jedne od naših trudnica koja je posvjedočila kako joj je pjesma velika utjeha. Ta će pjesma sigurno biti utjeha mnogim roditeljima te će spasiti brojne živote, a majke sačuvati od teških posljedica i rana koje pobačaj nosi sa sobom.

Poslužiteljski tim (tim ljudi koji pomažu svojom strukom volontirajući) i dalje se širi, a već sada svaka naša trudnica može dobiti uslugu odvjetnika, javnog bilježnika, kozmetičke tehničarke, stomatologinje, majstora za kućanske popravke, psihologinje…

Bogu zahvaljujemo i na suradnji s biskupima i vjernicima Katoličke Crkve kao i na ekumenskoj suradnji, posebno s pastorom Bučanovićem i Reformiranom Crkvom. Održali smo nekoliko konstruktivnih sastanaka i organizirali ekumenski susret s tribinom „Inicijativa za zaštitu djece“. Također, jako dobru suradnju ostvarili smo i s Makedonskom pravoslavnom Crkvom.

Uključi se i ti dragi čitatelju u ovaj veliki nacionalni molitveni tim za prestanak pobačaja u našemu narodu! Uključi se, jer i tebe se tiče!

“Što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste!” (Mt 25, 45)

OVDJE možete pročitati intervju s Antom Čaljkušić za naš portal.

40 dana za život | Bitno.net