Molitvena zajednica “Nanovo rođeni”, iz župe Botinec u Novom Zagrebu, desetu obljetnicu svoga utemeljenja i djelovanja proslavila je 28. prosinca 2022. u sportskoj dvorani OŠ braće Radić u Botincu. Karizmatska zajednica “Nanovo rođeni” osnovana je 24. prosinca 2012. godine. Deset godina postojanja zajednice dalo je velike milosti za sve njezine članove, stoga su na blagdan Nevine dječice zahvalili Gospodinu na svim blagoslovima kojima ih je radovao svih deset godina.

Proslava je započela svetom misom zahvalnicom koju je predvodio veliki prijatelj zajednice pater Božidar Nagy. Pater je u homiliji naglasio kako ga, kao postulatora bl. Ivana Merza ,posebno veseli činjenica da je zajednica prihvatila blaženog Merza kao svog zaštitnika i uzora. Također, podijelio je kako je osim proslave 10 godine zajednice ”Nanovo rođeni”, ovo važna godina i za njega, jer je mjesec dana ranije obilježio velikih 50 godina služenja kao postulator kauze za beatifikaciju, a sada kauze za kanonizaciju bl. Ivana Merza. Pater Božidar u svome se govoru prisjetio riječi kardinala Sluge Božjega Franje Kuharića koji je na jednoj od svojih propovijedi rekao: “Ivan Merz je čudo Božje milosti“, a zatim je pater nastavio: ”te iste riječi možemo primijeniti i na ovu zajednicu za koju smatram da joj nema premca niti išta slično u cijeloj Crkvi u Hrvata”.

Foto: Martina Lukenda

Nakon zahvalne euharistije, u kojoj je koncelebrirao don Davor Klečina, duhovni asistent Misije mladi za mir pokrenute od strane zajednice, uslijedila je prezentacija u kojoj su članovi zajednice Dragica Lukenda i Simon Resner dali povijesni presjek i opisali važne prekretnice u životu zajednice kroz 10 godina postojanja. Prikazali su brojna putovanja, misije, duhovne obnove, hodočašća, ali i plodove koje članovi i župa ubire.

Nakon prezentacije okupljenim članovima, prijateljima zajednice, obiteljima članova i  župljanima župe Botinec obratio se voditelj zajednice Mišo Lukenda koji se zahvalio svima spomenutima zbog uloge koje su imali u izgradnji zajednice te je istaknuo one koji su zajednicu utemeljili i dali snažan doprinos u samim počecima. Posebnu zahvalu uputio je vlč. Ivici Berdiku na čiju je inicijativu osnovana zajednica i koji je duhovno pratio zajednicu prvih 7 godina. Na kraju, osvrćući se na budućnost koja je pred zajednicom, potaknuo je članove i prijatelje zajednice da ostanu aktivni sljedbenici Isusa Krista.

Foto: Martina Lukenda

Vrhunac ove svečane proslave bilo je slavljenje i molitva koje je vodila slavljenička i molitvena služba zajednice. Zahvala i sva slava upućena je Gospodinu koji je izlio Darove Duha Svetoga na ovu župu, njezine župljane, a posebice na njezinu mladež kroz zajednicu Nanovo rođeni.

Nakon molitvenog dijela, zajednica je sa župljanima, prijateljima i članovima obitelji ostala u prigodnom druženju.