Ministarstvo zdravstva objavilo je u utorak imena članova Povjerenstva za evaluaciju zakonskih kriterija i iskustava država Europske unije koji se odnose na pravo prekida trudnoće u kojemu je deset stručnjaka čija je zadaća utvrditi iskustva država EU u vezi s pravom na prekid trudnoće te svojom analizom olakšati izradu prijedloga stručne podloge za izradu zakonske regulative, javlja Hina.

U spomenuto povjerenstvo imenovani su su prof. dr. sc. Ante Ćorušić, prof. dr. sc. Berivoj Mišković, dr. sc. Tanja Turudić, prof. dr. sc. Marko Vulić, prof. dr. sc. Zdravka Poljaković, prof. dr. sc. Darko Marčinko, prof. dr. sc. Dinka Pavičić-Baldani, prof. dr. sc. Anica Čulo Margaletić, mr. sc. Mirna Erman-Vlahović i prof. dr. sc. Urelija Rodin.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je kako je uloga desetočlanog povjerenstva olakšati rad drugom povjerenstvu koje će biti osnovano radi izrade novog Zakona o pobačaju, a koje će imati pedesetak članova.

“Napravili smo radno tijelo koje sada treba u pisanoj formi iznjedriti analizu rezultata i zakona Europske unije i zemalja svijeta, kao i ishoda koji su nastali iz tih zakona diljem svijeta, kako bismo olakšali kada se osnuje povjerenstvo za izradu zakona i kako bi tih 50-ak ljudi moglo lakše razgovarati argumentima što bi bilo najbolje predložiti u Hrvatskoj”, rekao je Kujundžić.

Podsjećamo, Ustavni sud Republike Hrvatske u ožujku 2017. odlučio je kako Vlada RH u roku dvije godine treba donijeti novi zakon o pobačaju.

Pritom je istaknuto kako u nadležnosti Ustavnog suda nije odluka o pitanju kad počinje život, već je li zakonodavstvom utvrđena pravilna ravnoteža između javnog interesa za zaštitu nerođenog djeteta te privatnog interesa majke da u slobodi odlučuje o svom duhovnom i tjelesnom boljitku.

Na zakonodavcu je, stoga, da uz nužne zakonodavne promjene iz naprijed navedenih razloga, u novom Zakonu odredi edukativne i preventivne mjere tako da prekid trudnoće bude izuzetakU okviru svoje široke slobode procjene zakonodavac je slobodan odrediti mjere koje smatra svrhovitima da se kroz edukativne i preventivne programe, primjerice uključivanjem reproduktivnog i spolnog obrazovanja, promovira spolno odgovorno ponašanje te odgovornost i muškarca i žene u prevenciji neželjene trudnoće”, izjavio je prilikom obrazloženja odluke predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, istaknuvši pritom kako, nakon ove odluke, zakonodavac (Hrvatski sabor) ne može donijeti odluku o zabrani abortusa.

Odluku je podržalo 12 od 13 sudaca uz izdvojeno mišljenje suca Miroslava Šumanovića koji smatra da Ustavni sud mora donijeti odluku o poimanju ljudskog bića i odgovor na pitanje kada počinje ljudski život. Sudac Šumanović također je preporučio da se sadašnji zakon ukine.

Podsjećamo i kako je Povjerenstvo, osnovano na zahtjev Ustavnog suda, a čiji su članovi bili predstavnici četiriju hrvatskih medicinskih fakulteta (iz Zagreba, Rijeke, Osijeka i Splita) te KBC-a Zagreb, istaknulo, uz jedno izdvojeno mišljenje, kako je “neosporiva znanstvena činjenica da je tijekom trudnoće riječ o ljudskom životu u fazama zametka (embrija) i ploda (fetusa)”.

„S medicinskog stajališta, u etičkom i stručnom aspektu, nema nikakvog opravdanja za pobačaj zdravog ploda na zahtjev zdrave trudnice, kako to regulira članak 15. postojećeg zakona. Medicinska se struka definira svojim profesijskim zadaćama, a to su prevencija, dijagnostika i liječenje. U pobačaju zdravog ploda zdrave trudnice na njen zahtjev nema ovih kvalifikativa, te je problem u potpunosti u prostoru zakonodavstva”, istaknuto je u odluci Povjerenstva.

Također, Akademija medicinskih znanosti Hrvatske, što je naš portal prvi objavio, također je istaknula kako život počinje začećem te je pozvala Ustavni sud na ograničenje pobačaja.

Tino Krvavica | Bitno.net