Sudac Ustavnog suda Miroslav Šumanović bio je jedini koji je na sjednici 21. veljače glasovao protiv odluke koju je danas javnosti predstavio predsjednik suda Miroslav Šeparović, a kojom se zaključuje kako “zakon o pobačaju” iz 1978. nije protuustavan.

Šumanović u svom izdvojenom mišljenju, međutim, tvrdi potpuno suprotno:

“Ocjenjujem da osporeni zakon nije suglasan s Ustavom i da je nesuglasje drastično, pa zakon treba ukinuti” i nastavlja kasnije:

“Osporeni zakon – razvidno je to već iz njegova naziva, temelji se na pravnim institutima i kategorijama koje ne postoje u Ustavu RH, a oslanjaju se – dijelom izravno, a dijelom smisleno povezano – na izričite odredbe nekadašnjeg Ustava SRH iz 1974., a time i na njegovu ideološku i vrijednosnu pozadinu.”

Šumanović potom detaljno obrazlaže svoja stajališta.

“Posve je pogrešno tvrditi da pitanje ‘kada počinje život’ nije u djelokrugu Ustavnog suda. Ranije je objašnjeno da je početak života definitorna odrednica ‘svakog ljudskog bića’ kao ustavne kategorije”, poručuje sudac.

U jednom trenutku jasno zaključuje:

“Mišljenja sam kako je nedvojbeno da se čl. 21. st. 1. Ustava, na osnovi isključivo pravnopozitivističkog pristupa, odnosi na nerođeno biće od samog njegova nastanka začećem. ”

Cijelo izdvojeno mišljenje Šumanovića možete pročitati OVDJE.

Goran Andrijanić | Bitno.net