Milan Kujundžić, ministar zdravstva u Vladi RH, izjavio je u intervjuu za Večernji list kako savjetovanje žene prije pobačaja koje je u nedavnoj odluci predložio Ustavni sud ne bi trebalo biti obavezno, a pritom se, između ostalih tema, dotaknuo i inicijative 40 dana za život te priziva savjesti u liječničkoj praksi.

Premda je u odluci Ustavnog suda o ustavnosti  Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece istaknuto kako je na zakonodavcu da “u novom Zakonu odredi edukativne i preventivne mjere tako da prekid trudnoće bude izuzetak”, u kontekstu čega je spomenuto i savjetovanje žena koje žele učiniti abortus, Milan Kujundžić je pozdravio tu odluku, ali i izjavio kako takvo savjetovanje “ne treba biti obavezno”, dodavši da “restrikcijama nećemo ništa napraviti”.

U istom razgovoru, bivši predsjednički kandidat i član HDZ-a branio je pravo na priziv savjesti kod liječnika koji ne žele činiti pobačaje.

“Ne vidim da se (to) kosi s etičkim kodeksom, možda bi etičari to vidjeli, ja ne vidim da ginekolog ne može odbiti raditi taj dio posla. Raditi pobačaje minorni je segment u vještinama i znanju koje imaju ginekolozi.”

Dotaknuvši se inicijative 40 dana za život Kujundžić je, na konstataciju novinarke kako je KBC Rijeka odbio zahtjev za okupljanje molitelja ispred bolnice te kako se radi o buci i uznemiravanju koji su inače zabranjeni u bolničkom krugu, odgovorio:

“Molitva nikome nije naškodila i u tom smislu neka molitelji mole, neovisno o vjeri, ali slažem se s vama kad je riječ o mjestu molitve da to ne treba biti na svim mjestima kao što su krugovi bolnice ili hodnici. Ako najave molitvu, uvijek se može naći neki prostor. Ravnatelji ih mogu uputiti u bolničke kapelice. Moliti se može na planini i u polju, s Bogom se ne razgovara po lokaciji, veza s Bogom postoji uvijek.”

Ta izjava u skladu je s njegovim ranijim medijskim istupima kada je molitve pred bolnicama nazvao “malo nespretnima“.

Voditelj inicijative 40 dana za život, Ante Čaljkušić, ima pak potpuno drugačiji pogled na spomenuto pitanje ističući kako je prisustvo molitelja pred bolnicama pomoglo nekim majkama donijeti odluku da rode svoju djecu.

“Meni je drago da se u Hrvatskoj razgovara o problemu pobačaja i da je napokon to postalo prioritetno pitanje”, istaknuo je Ante Čaljkušić za naš portal dodavši: “Zbog naše prisutnosti i bdjenja pred bolnicama neke majke odlučile su roditi svoju djecu, a žene koje su imale problema s postabortivnim stresom tražile su našu pomoć. Danas su neke od njih među najaktivnijim članovima inicijative.”

“Mi konkretno pomažemo i duhovno i materijalno”, poručio je voditelj 40 dana za život, ustvrdivši kako je djelovanje i okupljanje članova inicijative ustavno i zakonito.

“Otvoreno bih volio sa svakim čovjekom i političarem podijeliti iskustvo našeg načina rada. Svaki ljudski život je dragocjen, neponovljiv te ima svoje dostojanstvo kao i pravo da se rodi. Evo, upravo nam se neki dan javila nova trudnica i tražila našu pomoć i to zato što nas je vidjela pred bolnicom. Baš zbog takvih iskustava siguran sam da bi se svi složili kako je dobro da smo tada molili pred bolnicom jer da nismo, ne bismo mogli pomoći toj trudnici i tom djetetu.”

“Mislim da kad bi ministar, ali i druge osobe, bili upoznati s našim radom, da bi njihovo mišljenje o ovoj problematici bilo drugačije. Nažalost ministri su često pod utjecajem medija koji znaju prenositi lažnu sliku o nama”, poručio je Čaljkušić, dajući pritom kao primjer lažnu informaciju o tome da KBC Rijeka nije odobrio članovima inicijative da mole ispred bolnice.

“KBC Rijeka nije nam zabranio molitvu nego nas je zbog građevinskih radova samo premjestio na drugu lokaciju”, zaključio je voditelj 40 dana za život.

Tino Krvavica | Bitno.net