Snažan potres koji je sinoć pogodio Istočnu Hercegovinu (procjene o magnitudi idu od 5.7 do 6.1), ostavio je posljedice i susjednim zemljama. Oštećenja od udara tako su zabilježena i u Dubrovniku, točnije u franjevačkom samostanu Male braće, gdje je nastradao glavni oltar.

“Potres 22. travnja 2022. u crkvi Male braće oštetio je dio glavnog oltara. Riječ je o mramornom baroknom oltaru koji je napravljen nakon velikog potresa 1667., u kojem je bila potpuno uništena stara crkva iz 1317. Oltar je smješten ispod luka, a rad je majstora Celija Toshinija iz Ancone 1712. Na vrhu oltara dva su anđela koji su između sebe imali veliki kameni križ težine oko 100 kilograma, a bio je usidren na tijelo oltara i učvršćen za luk. Uslijed potresa popustila su učvršćenja pa je jedan dio križa pao u kor iza oltara, raspao se, i zadržao se uglavnom na grobnoj ploči biskupa Anđela Franchija koji je tu ukopan 1751. Drugi dio križa udario je u menzu oltara, malo je oštetio i raspao se u više komada te se zaustavio u crkvi na podnožju oltara”, priopćili su na Facebook stranici samostana, objavivši pritom i slike oštećenja.

Potres oštetio glavni oltar
Potres 22. travnja 2022. u crkvi Male braće oštetio je dio glavnog oltara. Riječ je o…

Objavljuje Franjevački samostan Male braćeSubota, 23. travnja 2022.

Podsjećamo, potres je do sada odnio jedan život. Radi se o djevojci Elmiri Sefo, rođenoj 1994., na čiju je kuću u Stocu pala stijena. Prema informacijama, nekoliko je osoba ozlijeđeno, a u više gradovima zabilježena su oštećenja na zgradama.

U razgovoru koji je za naš portal dao župnik don Ljubo Planinić, mjesna crkva u Stocu također je pretrpjela značajna oštećenja.

“Domar i ja ušli smo jutros u crkvu i vidjeli veliku količinu žbuke koja je pala sa svoda. Bilo ju je svugdje, na oltaru, na klupama… Također, na svim spojevima između pročelja i kora napukli su zidovi, a velika pukotina nalazi se i na zidu između svetišta i lađe te između zvonika i svetišta. Oštećeni su i prozori te krov. Crijep je poremećen, a oluci su popustili na nekoliko mjesta.”

“Sutra bi trebali imati Prvu pričest, a danas veliku ispovijed, no sada ne znam što ćemo napraviti. Nazvali smo statičara i čekamo odluku”, rekao je don Planinić.