Snažan potres magnitude 6.1 (neki podaci kažu 5.7) pogodio je sinoć u kasnim večernjim satima Bosnu i Hercegovinu. Epicentar potresa zabilježen je kod Ljubinja u Istočnoj Hercegovini, a osjetio se i u Dalmaciji te Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, Srbiji i Sloveniji.

Do sada je zabilježena jedna ljudska žrtva. Radi se o djevojci Elmiri Sefo, rođenoj 1994., na čiju je kuću u Stocu pala stijena. Prema informacijama, u tom je hercegovačkom mjestu oštećeno više građevina, a nekoliko osoba je ozlijeđeno. Također, oštećena je i župna crkva sv. Ilije proroka, što nam je u razgovoru potvrdio tamošnji župnik don Ljubo Planinić.

“Sinoć smo u pastoralnom centru u Stocu imali promociju knjige povjesničarke Blanke Matković te sam u župnu kuću stigao oko 22:30. Nekoliko minuta nakon 23 sata tlo se počelo tresti. Potres je potrajao dvadesetak sekundi, a župna kuća se doslovno ljuljala lijevo-desno kao barka na moru. Kad je sve stalo obišao sam kuću, ali nisam vidio nikakvih oštećenja”, poručio je don Planinić, dodavši kako je crkva prošla dosta lošije.

“Domar i ja ušli smo jutros u crkvu i vidjeli veliku količinu žbuke koja je pala sa svoda. Bilo ju je svugdje, na oltaru, na klupama… Također, na svim spojevima između pročelja i kora napukli su zidovi, a velika pukotina nalazi se i na zidu između svetišta i lađe te između zvonika i svetišta. Oštećeni su i prozori te krov. Crijep je poremećen, a oluci su popustili na nekoliko mjesta.”

Don Ljubo Planinić

Don Ljubo Planinić/Foto: KTA

Župnik ističe kako se boji za crkvu jer se radi o staroj građevini koja je u ratu pogođena granatom, a izrađena je na trusnom području, tj. na pijesku, zbog čega “svaka tektonska promjena utječe na nju”.

Dodaje kako se zbog sigurnosti nisu penjali na zvonik crkve, ali da tek treba proučiti kakva je šteta tamo nastala.

“Sutra bi trebali imati Prvu pričest, a danas veliku ispovijed, no sada ne znam što ćemo napraviti. Nazvali smo statičara i čekamo odluku”, rekao je don Planinić kojeg smo ulovili na putu za groblje u Ćorama gdje je u 11 trebao služiti svetu misu na blagdan sv. Jurja.

Jednu misu već je služio jutros u oštećenoj crkvi.

“Sakristanka je pitala što ćemo, a ja sam joj odgovorio da sam proživio rat i služio mise u podrumima i na svakakvim predmetima i da se ne brine.”

Župna crkva sv. Ilije proroka u Stocu

“Narod je”, dodaje, “bio malo prestrašen”.

“Mnogi su noćili vani, u automobilima, ljudi su strahovali za sebe i djecu. Drugi su bili budni cijelu noć jer je nakon velikog potresa uslijedilo desetak manjih te zbog straha nisu mogli zaspati.”

Ističe da mu je posebno žao poginule djevojke i njegove obitelji.

“Koliko sam čuo dosad, od mojih župljana nitko nije ozbiljnije ozlijeđen, ali su mnogi pretrpjeli materijalnu štetu. Otpadala je žbuka, rušili se kipovi i slike… Ovdje ima i puno kuća devastiranih još od rata te su se na nekima od njih urušili zidovi.”

“Ja sam bio budan do 1:30, telefon je stalno zvonio, a onda sam zaspao od iznemoglosti. Sad evo putujem na groblje slaviti svetu misu na sv. Jurja. Nadam se da će nas i on zagovarati kod Boga”, zaključio je don Ljubo Planinić.