hoser međugorje

Papa Franjo imenovao je nadbiskupa ad personam i dijecezalnog biskupa varšavsko-praškog Henryka Hosera za svog posebnog izaslanika u Međugorje, a njegova je zadaća ispitati podrobnije pastoralne potrebe hodočasnika u to hercegovačko mjesto, objavila je stranica Poljske biskupske konferencije, a potom i međunarodne agencije.

„Sveti Otac povjerio je dužnost svog specijalnog izaslanika u Međugorje nadbiskupu Hoseru. Njegova misija ima za cilj bliže upoznavanje tamošnje pastoralne situacije te potreba vjernika koje tamo hodočaste te njegovo sugeriranje mogućih pastoralnih inicijativa za budućnost. Misija će imati isključivo pastoralni karakter. Predviđa se kako će nadbiskup svoju zadaću napraviti do ljeta ove godine”, stoji u priopćenju Svete Stolice.

„Ova je nominacija za mene iznenađenje jer nikada nisam bio u Međugorju i ne poznajem izbliza problematiku”, rekao je za Radio Vatikan nadbiskup Hoser i odmah dodao kako je njegova zadaća dekretom Apostolske Stolice precizno opisana kao “pastoralna” te njegova vizitacija ima isključivo pastoralni karakter.

Smatra tu misiju potrebnom imajući u vidu kako u Međugorje dolazi oko 2 i pol milijuna hodočasnika godišnje.

“I to je cilj te vizitacije koja će se vjerojatno dogoditi u ožujku. Ovo je treći put da obnašam dužnost apostolskog vizitatora nakon nekoliko takvih zadaća u afričkim državama. Može biti da me je Sveti Otac zbog toga imenovao. Ali, sigurno je kako je ovo imenovanje znak povjerenja jer ovdje ću svoju misiju morati obnašati u potpuno drugačijim uvjetima i na drugačiji način. Posebice jer je Međugorje mjesto iznimno važno zbog velikog broja hodočasnika koji dolaze u njega. Pastoral tih hodočasnika i stvaranje organskih uvjeta za njega sigurno trebaju biti rezultat zajedničkih napora lokalnih pastoralaca i onih koji imaju uvid u cijelu situaciju, bilo izdaleka ili izbliza”, rekao je nadbiskup.

Iz Poljske biskupske konferencije poručili su kako su počašćeni time što je Papa odabrao poljskog nadbiskupa za tako složen zadatak te ponovili kako njegova misija ima samo pastoralni karakter i neće biti povezana s procesom utvrđivanja autentičnosti ukazanja u Međugorju.

Henryk Hoser jedan je od najzanimljivijih i najpopularnijih biskupa u poljskom episkopatu i o njemu smo pisali već u nekoliko navrata. U red palotinaca ušao je 1969., a za svećenika je zaređen 1974. Dugo vremena bio je u misijama u Africi, a potom se vratio u Europu obavljajući niz važnih dužnosti u misijskim organizacijama. Za nadbiskupa varšavsko-praškog imenovan je 2008.

U Poljskoj biskupskoj konferenciji obnaša dužnost predsjednika Odbora za bioetička pitanja te se često oglašavao o pitanjima poput abortusa ili in vitro oplodnje. Bio je jedan od trojice poljskih biskupa na Sinodi o obitelji i zastupao je nauk sv. Ivana Pavla II. o pitanjima koja su tamo pokrenuta.

Svojedobno je izjavio kako ima dojam da je Crkva “izdala Ivana Pavla II.”.

Na području njegove biskupije organizirani su veliki molitveni susreti “Isus na stadionu” o kojima smo također pisali. Nadbiskup je sudjelovao u njima.

Hoser je nedavno završio u bolnici i to u kritičnom stanju, gdje su mu dijagnosticirali malariju. Pretpostavlja se da je tim virusom zaražen u prosincu kada je posjetio poljske misije u Sierra Leoneu. Sada se nalazi u dobrom zdravstvenom stanju o čemu svjedoči i činjenica da mu je Papa povjerio ovu kompleksnu zadaću.

Goran Andrijanić | Bitno.net