Foto: Flickr.com/Catholic Church England

Nadbiskup New Yorka Timothy Dolan progovorio je u svojoj kolumni u službenom glasilu nadbiskupije o Sinodi o obitelji koja Crkvu čeka u listopadu i naglasio kako ona mora biti temeljena na nauku sv. Ivana Pavla II. o obitelji.

“Katolicima koji su bili uznemireni nekim izvješćima o prošlogodišnjoj Sinodi preporučujem da se mole za zagovor Ivana Pavla II., svetog pape zaštitnika obitelji, da vodi Crkvu s neba. Teško je i zamisliti da Sinoda u listopadu neće produbiti nauk sv. Ivana Pavla II. o obitelji. Umjesto da proturječi nauku iz “Familiaris consortio” i njegovu “Pismu obiteljima”, ta Sinoda ima zadaću da njegov nauk ojača”, napisao je Dolan.

Podsjetimo, “Familiaris consortio” apostolska je pobudnica koju je sv. Ivan Pavao II. napisao nakon prošle Sinode o obitelji koja se održala 1980. “Pismo obiteljima” drugi je dokument sv. Ivana Pavla II. kojeg je on napisao 1994. i u kojem se obraća obiteljima i problematizira ulogu obitelji u suvremenom društvu.

Sada je Dolan podsjetio na te dokumente kao i na činjenicu da je i sam papa Franjo na misi na kojoj je kanonizirao Ivana Pavla II. i Ivana XXIII. podsjetio kako je papa iz Poljske htio da ga pamte kao “papu obitelji”, te zamolio njegov zagovor u pripravi Sinode o obitelji.

“Vodstvo sv. Ivana Pavla II. nam je neophodno, kako je i Papa uočio. Nadam se da će nauk Ivana Pavla II. biti u središtu Sinode u listopadu. On je veliki apostol obitelji našeg vremena i učio nas je bolje nego bilo tko drugi kako su nauk i pastoralna praksa neraskidivo povezani, te kako je svrha pastorala vjerno predstaviti istinu Evanđelja za obitelji današnjice. Nauk o obitelji koji se bavi brojnim kompleksnim i teškim pitanjima stoga treba dati smjernice Sinodi”, rekao je nadbiskup New Yorka.

O nauku o obitelji Pape iz Poljske nedavno je progovorio još jedan nadbiskup, njegov sunarodnjak – Henryk Hoser, varšavsko-praški nadbiskup. On je u razgovoru za katoličku novinsku agenciju iz Poljske KAI izjavio kako ima dojam da je “Crkva izdala Ivana Pavla II.”.

“Reći ću to pomalo grubo. Ne Crkva kao Kristova zaručnica, Crkva našeg Creda, jer Ivan Pavao II. bio je njezinim autentičnim glasom, nego je pastoral izdao Ivana Pavla II. Potpisujem se pod tu tvrdnju, jer sam 40 godina svog svećenstva posvetio braku i obitelji i promovirao sam ‘evangelizaciju bračne intimnosti’. U Poljskoj je situacija nešto bolja, ali u drugim državama pastoral obitelji je skoro prestao”, rekao je Hoser odgovarajući na pitanje o tome koliko Crkva u ovom trenutku prakticira nauk sv. Ivana Pavla II. o obitelji i braku. Hoser je podsjetio kako su mnogi teolozi nauk Ivana Pavla II. i njegovu teologiju tijela nazvali “kopernikanskim obratom” u načinu na koji Crkva tretira brak i intimnost između muškarca i žene, te kako to Crkva zanemaruje.

U jednom drugom istupu Hoser je također pozvao na molitvu za Sinodu o obitelji koja se treba dogoditi u listopadu, te napomenuo kako se katolici “ne trebaju bojati njezina ishoda”.

“Ne trebamo se bojati Sinode. Crkva se neće raspasti. U trenutku zasjedanja Sinode nazočan je Duh Sveti”, rekao je nadbiskup i dodao kako je postsinodalna pobudnica “”Familiaris consortio” i danas aktualna, te kako nudi sve potrebne odgovore na pitanja koja danas muče instituciju obitelji.

Treba podsjetiti i kako je na prošlogodišnjoj Sinodi čelnik Poljske biskupske konferencije nadbiskup Stanisław Gądecki kritizirao dokument objavljen nakon završene rasprave upravo tim riječima: kako se on udaljio od učenja sv. Ivana Pavla II. o braku i obitelji.

Goran Andrijanić | Bitno.net