“Sinoda nije promijenila dosadašnju euharistijsku disciplinu, Crkva će i dalje primjenjivati ona iste kriterije za dijeljenje pričesti kakvi su obvezivali vjernike i dosad”, izjavio je nadbiskup varšavsko-praški Henryk Hoser komentirajući zaključni dokument Sinode.

Hoser, koji je zajedno s čelnikom Poljske biskupske konferencije Stanisławom Gądeckim i biskupom Rzsezowa Janom Wątrobom formirao poljsko “izaslanstvo” na Sinodi koje je glasno i otvoreno zagovaralo nauk sv. Ivana Pavla II. i odbijalo ideje iz ‘Kasperovskog’ tabora o dijeljenju pričesti vjernicima u drugom braku, rekao je kako u Crkvi ostaje onaj isti pogled na situaciju razvedenih kakav je zagovarao Ivan Pavao II.

Upitan kako je onda moguće da su pojedini paragrafi zaključnog dokumenta jedva dobili dvotrećinsku većinu, Hoser je odgovorio kako tekst dokumenta u pojedinim svojim dijelovima doista nije dovoljno precizan.

“Postoje određene mogućnosti za razne interpretacije. Recimo, dio dokumenta koji govori o ‘razlučivanju’ može stvoriti neke nejasnoće i neki tvrde kako otvara prostor za iznimke kada je u pitanju pričest. Ali, u praksi Crkve može biti izuzetaka samo u kategorijama kanonskog prava, ali ne u kategoriji obajvljene istine. I taj dokument treba tako precizirati”, rekao je nadbiskup, dodajući kako računa da će to učiniti Papa, nakon što do njega dođe zaključni dokument. Bez njegova potpisa, nastavio je Hoser, dokument nema nikakvu snagu Učiteljstva.

Istodobno, poljski biskupi na Sinodi objavili su jučer poruku vjernicima povodom završetka okupljanja u Vatikanu.

U njoj se napominje kako je Sinoda bila “svjedočanstvom jedinstva Crkve i obogaćivanja kroz njezinu različitost”.

“Crkva koja iskreno skrbi za obitelj podsjetila je svijet na njezinu nezamjenjivu vrijednost. Raspravljala je o tome kako braniti njezina prava u društvenom, politčkom, gospodarskom i kulturnom životu”, poručili su biskupi i dodali kako pozivaju sve obitelji na zajedničku molitvu i odgoj djece u kršćanskom duhu, te jači angažman u župi i činjenju djela milosrđa.

“Taj poziv upućujemo i razvedenim osobama koje su u novoj civilnoj zajednici i koje, iako ne mogu pristupiti pričesti, nisu isključene iz Crkve. Smatramo kako je važno da ti ljudi iskreno razgovaraju s svećenikom koji će im pomoći gledati na svoju situaciju očima Isusa Krista, u svijetlu nepromijenjenog nauka Katoličke Crkve”, stoji u poruci poljskih biskupa.

G. An. | Bitno.net