“Stranka Pravo i pravednost ovim potezom gubi povjerenje javnosti i vjerodostojnost”, izjavio je nadbiskup varšavsko-praški Henryk Hoser komentirajući prošlotjedno odbacivanje u poljskom parlamentu zakonskog prijedloga o cjelovitoj zabrani abortusa u Poljskoj.

Hoser je u razgovoru za SalveTV, internetsku televizijsku postaju nadbiskupije koju predvodi, odgovarao kako se vjernik treba postaviti prema postupcima političara iz Prava i pravednosti (PIS), konzervativno-katoličke stranke koja je prošli tjedan izvela neočekivani manevar u poljskom parlamentu i odbacila zakonski prijedlog Ordo Iurisa.

“Njihov postupak jako je uznemirujuć. Prije svega zato što ukazuje na to kako ne postoji hijerarhija vrijednosti kojom se političari trebaju upravljati u svom djelovanju. Temeljna vrijednost jest ljudski život i ako je ona dovedena u pitanje, imamo posla s degradacijom kako individualnog tako i društvenog i obiteljskog života. Dovoljno je pogledati što se događa u društvima gdje je abortivni mentalitet jak. Tamo je sve jači i eugenički mentalitet. Svaki život koji je na određeni način procijenjen kao ‘smetnja’, jer smeta realizaciji drugih – naprosto se eliminira iz društva”, rekao je Hoser.

Nadbiskup koji obnaša i dužnost predsjednika odbora Poljske biskupske konferencije za bioetička pitanja izjavio je i kako treba vidjeti što će PiS dalje učiniti, to jest hoće li, kao što je najavljeno, predložiti svoj vlastiti prijedlog koji smjera ka ograničavanju abortusa u Poljskoj. Hoser je ponovio i kako je prijedlog Ordo Iuris imao potporu biskupa, uz rezervu prema odredbi o kažnjavanju žena.

“Zakonski prijedlog Ordo Iurisa bio je dobar, pravno i sadržajno cjelovito napravljen. Imao je doduše taj nedostatak da je predviđao mogućnost kažnjavanja žena koje su počinile pobačaj. Crkva se s tim nije slagala i mi biskupi smo to naglasili. Ordo Iuris je naposljetku odustao od toga, ali bilo je prekasno”, rekao je nadbiskup.

Hoser je odbio tumačenja pojedinih članova PiS-a po kojima je stajalište biskupa o zakonskom prijedlogu bilo “opravdanje” političarima da odbace prijedlog.

“To je potpuno tendenciozno tumačenje naše poruke. Ona je jasno pozvala na cjelovitu zaštitu nerođenog ljudskog života i jasno smo naglasili kako treba korigirati taj dio prijedloga, ali nikako odbaciti cijeli prijedlog. To je velika razlika. Bojim se kako je Sejm cijelom ovom problemu pristupio jako politikantski”, rekao je Hoser i poručio vjernicima da se ne obeshrabre zbog svega što se dogodilo.

“Narod je suveren i on odlučuje o tome što će se dalje događati. Zato je važno kakav je duh naroda. Otvorimo se Duhu Svetom i molimo se da sve ovo ipak krene u dobrom smjeru”, poručio je poljski prelat.

Inače, nadbiskup je ukazao i na to kako je oko zakonskog prijedloga bilo puno medijskih manipulacija koje su zbunile ljude.

Kako smo već pisali, dobar dio tih manipulacija mogao se vidjeti i u hrvatskim medijima.

Nakon što smo demantirali tvrdnje pojedinih medija kako je prijedlog predlagao zakonsko kažnjavanje žena koje su imale spontani pobačaj, sada se pojavila nova dezinformacija. Julijana Adamović na Tportalu i Bruno Šimleša na stranici Jutarnjeg lista u svojim proabortivnim tekstovima tvrde kako je prijedlog Ordo Iuris predlagao da svaka žena koja je prošla kroz spontani pobačaj bude ispitivana da bi se utvrdile okolnosti pobačaja.

To je laž koja je prepisana iz naracije poljskih feministica koje su iz Ordo Iurisa već odavno demantirali.

“Naš zakonski projekt ni na koji način se ne bavi situacijama u kojima je žena spontano pobacila. Spontani pobačaj jest prirodni fenomen i on nikada ne može biti kaznenim djelom”, poručili su iz Ordo Iuris, odgovarajući na dezinformacije koje su kružile poljskim, a potom i hrvatskim medijima.

Goran Andrijanić | Bitno.net