Oplodnja

Od ovoga tjedna Katolička crkva nije osamljena u borbi protiv izmjena Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji. Pridružit će sve veće vjerske zajednice u Hrvatskoj! Upravo se usuglašava zajednička izjava katolika, pravoslavaca, muslimana, Židova i protestanata, koja bi trebala izići ovoga tjedna, nakon što je vide i hrvatski biskupi koji će se u Zagrebu sastati na svome redovitom proljetnom zasjedanju. Bit će to veliko iskušenje za Vladu i ministra zdravlja dr. Rajka Ostojića, koji dosad nisu baš pridavali pažnju stavovima vjerskih zajednica i ignorirali su želju (ponajprije predstavnika Katoličke crkve) da sudjeluju u javnoj raspravi.

Doznali od medija

“Držimo da je svaka državna vlast pozvana biti, među ostalim, i servisom svih svojih građana, te da je stoga dužna i pri donošenju izmjena zakona ove vrste osigurati javnu raspravu i uzimati u obzir sve građane, osobito kada se neki zakon tiče prava na život ljudskoga bića i zadire u stožerne ustanove društva: brak i obitelj”, piše u nacrtu izjave.

Oni se žale da su za informacije o novom zakonu doznali tek iz medija, gdje im je najspornija bila izjava ministra Ostojića da „zakon ide u žuran postupak na prvoj sljedećoj saborskoj sjednici, kako bi se primjenjivao u svibnju“ i „moja je obveza da se taj zakon počne primjenjivati u svibnju“.

“Povodom takvih i sličnih najava izražavamo svoju bojazan i zabrinutost, budući da su u najavama naznačeni termini blizu, a javnosti još uvijek nije obznanjen službeni tekst ni nacrt prijedloga Zakona o medicinski pomognutoj oplodnji te ni vjerske zajednice u RH dosad nisu bile u mogućnosti razmatrati njegov sadržaj niti se argumentirano uključiti u javnu raspravu”, piše u nacrtu zajedničke izjave.

Peticija protiv zakona

“Vjerske zajednice imaju ustavno i zakonsko pravo biti aktivni sudionici javne rasprave te stoga opravdano očekuju od zakonodavca kao i od sredstava javnog priopćavanja da ih se ne isključuje nego da im se u hrvatskom javnom prostoru osigura ravnopravno mjesto bez diskriminiranja, etiketiranja i omalovažavanja njihovih stavova.

Ohrabrujemo sve vjernike naših zajednica da daju konstruktivan doprinos javnoj raspravi o ovoj značajnoj temi, a medije i sve druge čimbenike društvenog života da zajedno dosljedno gradimo kulturu dijaloga i uzajamnog uvažavanja radi boljitka zajedničkog nam hrvatskog društva”, piše u nacrtu izjave koja će biti upućena Vladi i Saboru. Inače, peticiju protiv novog zakona, na inicijativu udruge “I ja sam bio embrij” potpisalo je više od 15.000 građana, među kojima je i nekoliko biskupa.

Ostojić: Zakon ide u redovnu proceduru

Na reakciju ministra zdravlja dr. Rajka Ostojića o zajedničkoj inicijativi vjerskih zajednica nije trebalo dugo čekati jer je ministar reagirao odmah po objavljivanju informacije da se sprema zajednička izjava svih vjerskih zajednica o Zakonu o medicinski potpomognutoj oplodnji.

– Zakon ide u redovnu proceduru i tu nema nikakvih dvojbi. Ne znam otkud nekome ideja da neće biti javne rasprave kad je zakon upućen u proceduru i prema koordinacijama, što sve jasno piše u prijedlogu zakona. Dakle, zakon ide u redovnu proceduru i ta je procedura pokrenuta. A to podrazumijeva i javnu raspravu – rekao nam je ministar zdravlja dr. Ostojić.

– Bez obzira na to što imamo i javnu raspravu u elektronskim i pisanim medijima, ide se u dva čitanja, jer sam cijelo vrijeme naglašavao da je riječ o kompleksnom zakonu, koji se ne može razmatrati samo s medicinskog aspekta, nego i sa sociološkog i svih drugih aspekata – kaže ministar Ostojić, dodajući kako je već i dosadašnja “javna rasprava” koja traje stotinjak dana prilično “pomogla u kristaliziranju nemedicinskih stavova”.

Traži se javna rasprava

Među potpisnicima uime vjerskih zajednica jesu: mons. Vlado Košić iz Vijeća HBK, muftija Ševko ef. Omerbašić, rabini Luciano Moše Prelević i Kotel Da Don, Marinko Juretić iz Srpske pravoslavne crkve, Emil Cenov Angelov iz Bugarske pravoslavne crkve, Kirko Velinski iz Ohridske arhiepiskopije, Branko Berić iz Evangeličke crkve, Lajoš Čati Sabo iz kalvinske crkve, Toma Magda iz Saveza baptističkih crkava, Damir Špoljarić iz Evanđeoske pentekostne crkve…

Darko Pavičić (s dopuštenjem autora preneseno s portala vecernji.hr)