Izvanredno zasjedanje Hrvatske biskupske konferencije pod predsjedanjem zadarskog nadbiskupa. Želimira Puljića, predsjednika HBK, održano je u četvrtak, 9. lipnja 2022. godine,. Nakon uvodne molitve i pozdrava, nadbiskup Puljić čestitao je mons. Draženu Kutleši koji je preuzeo službu splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolite.

U radnom dijelu zasjedanja biskupi su bili izvješteni o prijedlozima radne skupine koja je raspravljala o uređenju financijskog sustava u Hrvatskoj biskupskoj konferenciji s obzirom na prelazak na euro kao sredstvo plaćanja od početka 2023. godine. Donoseći smjernice za daljnja promišljanja, biskupi su istaknuli važnost socijalne osjetljivost u tom procesu o čemu će još biti govora prije nego stupi na snagu konverzija plaćanja u eurima.

U nastavku zasjedanja bilo je govora o dokumentu Ususret svima, bez iznimke (AL 309) koji bi poslužio svećenicima i crkvenim zajednicama „za aktualiziranje VIII. poglavlja postsinodalne apostolske pobudnice pape Franje Amoris Laetitia“. Radni dokument predstavio je predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj mons. Mate Uzinić koji je naglasio da se radi o sadržaju koji proizlazi iz apostolske pobudnice pape Franje, „Amoris Laetitia“. Nacrt dokumenta u duhu je spomenute pobudnice i predviđa četiri susljedna koraka: prihvaćanje, praćenje, razlučivanje i uključivanje u crkvenu zajednicu s upozorenjem da se ne radi o „dozvoli za pristup sakramentima“, već o „procesu razlučivanja u pratnji pastira“. Nakon dorade i uvrštenja pojedinih prijedloga i primjedbi odlučeno je da dokument objavi Vijeće HBK za život i obitelj.

Na zasjedanju je bilo govora i o nastavku suradnje s vatikanskim medijima, u koje je uz HBK uključena i BK BiH. Biskupi su izvješteni o sljedećem Susretu hrvatske katoličke mladeži u rujnu ove godine, u Bjelovaru, te su zamoljeni da do 20. lipnja 2022. dostave u Tajništvo HBK sažetke sinodalnog savjetovanja u svojim biskupijama, kako bi se pristupilo pripremi zajedničkog sažetka koji će uime HBK biti poslan u Biskupsku sinodu u Vatikan.

Na kraju biskupi su upoznati sa susretom generalnih tajnika biskupskih konferencija Europe koji će se održati u Zagrebu od 30. lipnja do 3. srpnja, te je najavljeno iduće zasjedanje HBK koje će se održati od 17. do 19. listopada 2022.