kermit-gosnell

Američki liječnik Kermit Gosnell, o čijem je jezovitom slučaju nedavno pisao Bitno.net, proglašen je krivim u ponedjeljak pred sudom u Philadelphiji za ubojstvo triju beba koje je porodio žive i potom ih ubio režući im škarama kralježnicu u svojoj klinici za pobačaje, te smrt jedne pacijentkinje kojoj je dao preveliku dozu anestetika tijekom pobačaja.

Suđenje koje je trajalo nekih šest tjedana izazvalo je velike rasprave u dijelu američke javnosti, ali u mainstream medijima bilo je uglavnom ignorirano. Sada kada je donesena odluka da je Gosnell kriv za jeziva ubojstva, veći dio medija tu je presudu ipak prenio. Gosnella je tužiteljstvo teretilo da je u svojoj klinici redovito obavljao ilegalne pobačaje u slučajevima trudnoće preko 24 tjedna (rok do kojeg je abortus u Pennsylvaniji dopušten) i to tako da bi inducirao porod, a potom žive bebe ubijao režući im škarama kralježnicu. O svemu tome svjedočili su zaposlenici njegove klinike koji su sudjelovali u svemu tome, kao i njegova supruga koja je također svjedočila protiv njega.

Mainstream mediji sada prenose grozomorne detalje o kojima su ranije pisali pro-life i lokalni mediji: da je Gosnell nekoliko puta radio pobačaj i u slučaju 30 tjedana trudnoće. Da je jedna beba nakon induciranog poroda bila na životu 20 minuta dok je Gosnell nije ubio. Da je jedno palo u toaletu, jer je Gosnell natjerao majku da sjedne na wc školjku, i pokušavalo se izvući iz vode, a onda ga je Gosnell izvadio i ubio škarama. Tužiteljstvo je procijenilo da je liječnik tijekom karijere napravio više tisuća pobačaja, uglavnom nad siromašnim ženama iz etničkih manjina, i da je pri tome zaradio oko 1,8 milijuna dolara. Porota je odlučila da je Gosnell kriv i za smrt Karnamayi Mongar, 41-godišnje izbjeglice iz Nepala, kojoj je Gosnell dao jeftini anestetik Demerol (koji se u SAD-u rijetko koristi zbog opasnih nuspojava i koji zbog toga kolokvijalno nazivaju Demonol), od kojeg je naposljetku umrla. Bio je optužen i za smrt još jedne bebe, ali je u tom slučaju oslobođen jer je porota utvrdila kako je beba bila mrtva odmah nakon induciranog poroda.

Gosnell bi mogao dobiti smrtnu kaznu, o čemu će sud odlučiti idući tjedan.

J. R. | Bitno.net