Moj sinčić ima tri godine pa ponekad sjednem s njim i s njegove dvije sestrice te zajedno listamo umjetničke kataloge jer se djeci sviđaju šareni motivi. Jednom smo tako naletjeli na sliku s prikazom naga čovjeka kojega proždire morski pas. To je jezovito, ali moj se Nikodemus oduševio tom slikom, i to toliko da ju je tjednima donosio pokazati svakomu našem gostu koji se onda njome, naravno, morao oduševiti. No svaki put kada bi taj momčić visine oko 90 cm razdragano odjurio po knjigu sa slikom da je nekome pokaže, moja četvorogodišnja kći Sophie pobjegla bi plačući u najskrovitiji kutak našega stana i pritom bi još i uši začepila dlanovima. Ona ni u kom slučaju ne želi čuti ni jednu riječ o proždrljivim morskim psinama.

Kada se začuje moj glas: “Djeco, oblačenje! Idemo na izlet!”, oboje iznenađeno postavljaju posve različita pitanja. Ona pita: “Mamice, idemo li nešto kupiti?”, a Niko, gotovo šapćući od uzbuđenja: “Hoće li biti uzbudljivo?”

Kada mi Sophie želi pokazati da me voli, zagrli me i prošapće mi u uho: “Volim te, mamice.” Niko to radi drukčije. On glasno i svečano objavljuje: “Dobro jutro, mamice! Danas ću ti uhvatiti kokoš. Ubit ću je i očerupati joj perje pa ćeš je moći skuhati za sve nas.” Tek usput, mi ne živimo na selu, nego u središtu Beča, a kokoši u našu kuhinju ulaze jedino s već očerupanim perjem, i to najčešće zamrznute.

Postoje brojne knjige o razlikama između muškaraca i žena i kako one utječu na naše ponašanje u društvu, od trenutka upoznavanja do započinjanja veze. Također ne bi bilo loše posegnuti i za stručnom literaturom o razlici spolova i specifičnostima. Od mene još samo ovo: razlike između muškaraca i žena su stvarne i ne mogu se tek tako zanemariti. Mogu se uočiti već kod male djece, jednako kao i kod mladih i odraslih. Zato bi za potrebe upoznavanja budućega bračnog partnera trebalo pripaziti barem na ove osnovne:

Prava muževnost ostavlja dojam na žene

Muškarci, ne bojte se dami svojega srca pokazati da vas je zadivila! Da ste spremni zaštititi je i da joj se nitko u vašoj nazočnosti ne može obratiti na drzak način. Ne bojte se pokazati da ste dirnuti tajnom ženstvenosti te da tomu zagonetnom, očaravajućem biću želite viteški služiti! I ne bojte se izraziti tu svoju spremnost galantnim i uglađenim vladanjem!

Prije dosta godina osvojio me jedan Philipp. Baš kada smo trebali definirati kakav nam je status o vezi kojoj sam se jako nadala, on je iznenada morao na dva tjedna otputovati u Jordan. Tako sam neraspoložena sjedila u kafiću i razmišljala o tome kako ću pregrmjeti ta dva tjedna; čitavo sam vrijeme zurila u svoj mobitel nadajući se poruci. Da bih se osjećala bolje, ispripovijedila sam cijelu priču – pipničaru, a on će mi: “Ako te muškarac stvarno voli, učinit će sve da bude uz tebe. Dakle, nemoj se brinuti.” Ova me je rečenica pratila tijekom svih mojih godina izlaženja s momcima. I uvijek bi se pokazala točnom, osim u onim rijetkim slučajevima kada muškarac i sam nije bio siguran u svoju muževnost pa je stoga ostao sasvim pasivan. Ali takav se muškarac ionako prvo treba dobro posvađati sa samim sobom prije no što postane spreman za partnerstvo. Ah, da – Philipp je poslao željno iščekivani SMS, a kasnije ih je stiglo još nekoliko. Ipak, nismo ostali dugo zajedno, nismo si odgovarali… ali to je jedna posve druga priča.

Prava ženstvenost ostavlja dojam na muškarce

Nije ni nemoralno, a ni nepošteno kada žena pokušava ženstvenošću zadiviti muškarca s kojim se može zamisliti – sve dok mu ne počne signalizirati lažna obećanja. Muškarci vole ženstvenost… Oni vole elegantne cipele, a većina misli da su privlačni i duga kosa, suknje, šminka i lakirani nokti. Vole ženstvenost u njezinu izvornu, autentičnu obliku. Ne vole afektiranje, pretjeranu šminku ili djetinjasto hihotanje. Većina muškaraca misli da je važno i to da žena pokatkada na sebe može navući i radni kombinezon, na primjer prilikom krečenja kuće, te da ne izvodi predstavu ako joj se pritom uprljaju ruke.

Muškarci vole i brižljivost ako nije vezana uz edipovske priče. Oni uživaju u tome da netko misli na njih i da se netko raspituje kako se osjećaju i razmišlja čime bi ih mogao obradovati. Usto, i da im pripremi omiljeno jelo. Brižnost puna ljubavi, obzira i razumijevanja – to je ono u čemu se osjećaju kod kuće. Ipak, ima muškaraca koji u sebi nose neke traume vezane za mame pa će ih odbiti ako steknu dojam da ih neka žena tretira previše majčinski.

Ženama se sviđa kada se mogu sto posto osloniti na muškarca

Žena traga za muškarcem koji može upravljati lađom. Za muškarcem toliko pouzdanim da se ona u miru može posvetiti rađanju i odgoju djece. Dakle, ona želi sposobna i okretna muškarca, s osjećajem odgovornosti, koji joj pokazuje da bi bio u stanju dvaput optrčati čitavu zemaljsku kuglu ne bi li pronašao posljednju staklenu bočicu za hranjenje njihove bebe.

Žena traga za muškarcem kojemu se može diviti i u kojega se na neki način može “ugledati”. To ne mora biti nužno povezano sa strukom kojom se on bavi. Njezino divljenje može se odnositi na njegovu dobrotu, na sposobnost oduševljavanja nekim stvarima. Ili na njegovu ljubav prema Bogu i na njegovu snagu kada se radi o tome da se treba orijentirati prema određenim vrlinama. Gospodo moja, ako tragate za ženom, onda pokažite koliko ste pouzdani i snalažljivi!

Muškarcima se sviđa osvajati žene

Osjećaj uspješna osvajanja predstavlja za muškarca izvor zadovoljstva. Osvojiti znači uspjeti. Znam, ovo zvuči kao da je iz kamenoga doba, ali čini se da je to utisnuto u ljudsko biće. Današnje društvo daje nekim muškarcima osjećaj da nisu dovoljno snažni. Kao da im nedostaje odvažnosti i jednostavnosti da bi krenuli “u lov”. Osjećaju da su neprestano pod pritiskom, da se od njih previše traži, boje se odbijanja i gube samopouzdanje. Tko zna, možda je i to jedan od razloga što danas samaca ima više no ikada. Muškarci, budite jednostavno ono što jeste, vjerujte u sebe, budite svoji. To je nama ženama vrlo privlačno!

Žene podržavaju muška osvajanja mamljenjem i ohrabrivanjem

Osobitu poteškoću ženama predstavlja muškarac koji je pasivan. Poslovno i kulturološki silno smo napredovale, na mnogim područjima dajemo usmjerenje i ton daljnjemu razvitku, pa zar da upravo na ovomu toliko važnu području moramo mirno sjediti prekriženih ruku? Meni se to oduvijek činilo gotovo nemogućim. Samo hrabro naprijed! Odbacila sam sve konvencije i smiono krenula u osvajački pohod. Danas moram priznati da nikada nije uspjelo. Osim toga, pritom sam se uvijek osjećala pomalo prijetvornom i napetom.

Moja se prijateljica Lisa viđala s jednim mladim pjevačem nekoliko tjedana. I ljeto su proveli zajedno, s velikom grupom mladih ljudi. Bila je u svojemu elementu i ubrzo je postala središnja osoba čitave grupe. On sa svojom gitarom uz nju, slučajan dodir… Bila je posve sigurna da se zaljubio u nju. Kada je ona jedne večeri posegnula za njegovom rukom… on se iznenadio! “No, dobro,” pomislio je, “pokušajmo! Ženi kakva si ti ne mogu reći ne.” To nije bio dobar početak, a ona se još i danas s nelagodom prisjeća cijele ove zgode.

Moje dame, ma koliko vi uspješne inače bile u životu, prepustite muškarcima da odaberu trenutak i poduzmu korake kojima će vas osvojiti! Ionako smo dobro svladale umijeće kojim na sebe privlačimo pozornost i ohrabrujemo ih. Danas je to potrebno više nego ikada kako bismo u muškarcima suzbile strah od mogućega odbijanja i propala osvajanja. Muškarcu se mora dati osjećaj: “Za ovu ženu ja sam Netko!” Jer on se zaljubljuje u ženu kojoj on može nešto pružiti.

Muškarci mogu žene pridobiti za sebe

Kada smo već spomenuli kameno doba, stiže nešto još strašnije. U jednomu američkom vodiču za spojeve pronašla sam tezu o kojoj sam i sama dugo razmišljala. Ustvrdilo se da muškarac u nekim slučajevima može osvojiti ženu koja ga u principu smatra simpatičnim ukoliko uloži poseban napor i potrudi se da se to i dogodi. I doista, žene često ne mogu odoljeti muškarcima koji se čeznutljivo trude oko njih. To nam se čini previše dirljivim da ne bismo omekšale.

Obrnuto se događa puno rjeđe. Dakle, gospodo, samo hrabro! Tko se usudi, dobiva! Hrabro pokušati i časno propasti bolje je nego ne pokušati. Ne boj se, ne će te pojesti morski pas, zar ne?

Nakon kazališne predstave suprug i ja svratili smo u jedan kafić na čašu vina. Ondje se upravo održavala promocija novoga CD-a grupe čiji su se plakati dijelili na ulazu. Ženama su pružali plakat s natpisom “Prekrasna djevojka”, a muškarcima “Sin groma”. To mi se učinilo vrlo zgodnim. Kao da su tim nazivima uspjeli obuhvatiti praizvorne značajke obaju spolova.

Dakle, u slučaju dvojbe treba se orijentirati (kao u kameno doba, ali posve pouzdano) na sljedeći zaključak ove teme: Prekrasna djevojko, miruj! Sine groma, trgni se!

Gornji tekst je izvadak iz knjige Gudrun Kugler Kako pronaći ljubav svoga života. Dopuštenje izdavača za prenošenje teksta iz knjige je ekskluzivno i vrijedi isključivo za portal bitno.net. Knjigu možete prelistati ovdje.