Bilo je gotovo. Kaos, uzbuđenje i gužva dana vjenčanja…

… poljupci, zagrljaji, zavjeti, prstenje, plesanje cijele noći, i konačno odlazak s mojom novopečenim partnerom te noći. Sve je bilo gotovo.

Poslije blažene noći i jutra uskočili smo u auto i pošli na nedjeljnu jutarnju svetu misu. Imali smo posebno mjesto na koje smo htjeli toga dana otići na svetu misu dan poslije svojega vjenčanja. Katedralu sv. Josipa radnika.

Tu smo katedralu izabrali s razlogom: posvetom svojega tek dan staroga braka.

Stigli smo ranije kako bismo izmolili krunicu. Klečeći, u zagrljaju svojega muža pod veličanstvenim kamenim lukovima te neogotičke katedrale, slušala sam kako čovjek kojega sam se zavjetovala voljeti do kraja života moli predivnu molitvu ravno iz svojega srca.

Pričao je svetome Josipu o našemu vjenčanju, našim nadama i snovima za naš brak, i koliko svakoga dana želimo sve više voljeti jedno drugo, Boga i druge ljude. Kako želimo služiti Bogu i drugima onako dobro kako je sam sveti Josip služio Gospodinu. Zamolio je toga iznimnoga sveca za pomoć da bude onakav muž i otac kakav je bio sam sveti Josip. Zamolio je za zaštitu za našu novu obitelj, sastavljenu od nas dvoje, i naše obitelji i prijatelje.

Dodala sam svoju molitvu, i povjerili smo i posvetili svoj brak brizi sv. Josipa – očuha Isusova, prečistoga supružnika Blažene Djevice Marije, i Straha zlih duhova.

Bio je to nevjerojatno poseban trenutak, i velika nam je utjeha obratiti se tome svecu kada god ga trebamo.

Neću ovdje pisati o dobrobitima molitve svecima – mnogo je mjesta gdje možete to istražiti. No potaknula bih vas i vašu bolju polovicu – bilo da je to ozbiljna djevojka/dečko, zaručnik/zaručnica, ili pak muž ili žena – da se zapitate koga biste mogli odabrati za sveca zaštitnika svoje veze.

Ako vam to zvuči dobro, evo nekoliko praktičnih zamisli za istraživanje o svecima:

1. Razmislite o tome koji su vam sveci važni

Dugogodišnja ljubav prema svetome Josipu dio je toga zašto smo ga izabrali. Možda i vi imate dugogodišnju povezanost s nekim svecem, i to bi se moglo lijepo nastaviti i u vašemu braku. Možda neki svetac koji vas je povezao? Možda se već često zajedno molite nekome svecu?

Možda vas određeni cilj ili poslanje koje vas dvoje dijelite privlači svecu zaštitniku nečega, poput umjetnika, žrtava zlostavljanja, posvajanja, braka, mladih ili zaručenih parova, ili čak proizvođača škroba. Ne šalim se, i oni imaju svojega sveca zaštitnika. To je kao katolička inačica onoga „za to postoji aplikacija” – mi imamo svece za apsolutno sve.

2. Molite na tu nakanu

Nevjerojatno je koliko uvida vi i vaša bolja polovica možete dobiti redovitom molitvom i otvorenošću glasu Gospodnjemu (i glasovima svetaca) u svojemu životu. Možete zajedno istraživati o svecima (Mnogo ih je koje možete izabrati!), raspravljati o njima, i doista se udubiti u svoje zajedničke pobožnosti i znanje o vjeri. Ovo može otvoriti vrata razgovoru o tome što vam je oboma najvažnije, i koji su vam najvažniji ciljevi i snovi o vašoj vezi i braku.

3. Dajte si vremena

Nema ispravnoga načina za ovo – ili samo jednoga „najboljega” sveca kojeg ćete izabrati! Nemojte se uznemirivati. Možete pronaći sveca za tjedan dana, ili će vam trebati nekoliko svetaca koji vam najbolje odgovaraju.

4. Je li taj svetac najbolji za vas oboje?

Vi možda najviše volite Blaženu Djevicu Mariju, ali vašemu je mužu malo teže povezati se s njome.  Ili on možda želi posvetiti vaš brak svojemu svecu zaštitniku sa svete potvrde, no svetac zaštitnik sportaša baš se ne slaže najbolje s vašom dušom knjigoljupca. Ne uznemirujte se ako vam treba vremena da se dogovorite.

5. Otiđite korak dalje

Da, molitva je odlična i nevjerojatna stvar, i toliko je lijepih pobožnosti koje možete iskušati. Ali možete učiniti i nešto više ako želite.

Priredite zabavu ili skuhajte posebno jelo za blagdan svojega zaštitnika, objesite njegovu/njezinu sliku ili medaljicu u svome domu, ili volontirajte za neki cilj blizak srcu vašega sveca. Moj je muž u naša vrata stavio medaljicu sv. Josipa da štiti naš dom (sjećate li se onoga o „Strahu zlih duhova”?). Poduzimanje takvih djela u vašemu životu donijet će vam samo dobre stvari.

6. Ne morate napustiti druge svece

Dobro je imati sveca s kojim razgovarate o svojemu braku, ali to ne znači da trebate zanemariti svoje druge prijatelje među svecima! Imati različite svece s kojima razgovarate o različitim brigama jednako je važno kao i imati različite tipove prijatelja u svakodnevnome životu. Možda da s jednim svecem razgovarate o svojemu braku, s drugim o svojemu poslu, s nekim drugim o svojoj djeci, a s nekim trećim o svojemu zdravlju. To je dobro! I znajte da ćete se sigurno kroz život povezivati s različitim svecima – to što ste sada izabrali jednoga sveca ne isključuje tisuće drugih u budućnosti.

Morgan Taubel |Catholic Match Institute

Članak je izvorno obavljen na stranici Catholic Match (Catholic Match Institute), internetskoj platformi za spajanje katoličkih samaca. Prenosimo ga s dopuštenjem.

Prijevod: Ana Naletilić | Bitno.net