Predstavljen Leksikon hrvatske crkvene glazbe

Leksikon hrvatske crkvene glazbe predstavljen je u ponedjeljak 13. veljače u dvorani Vijenac Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu.

Leksikon

Riječ je o prvome leksikonu s područja crkvene glazbe u Hrvata, izvijestilo je Hrvatsko društvo crkvenih glazbenika na svojim mrežnim stranicama.
To opsežno djelo predstavili su Petra Somek uime nakladne kuće Meridijani, priređivači dr. Marijan Steiner, izvršni urednik mo. Josip Degl’ Ivellio te glavni urednik dr. fra Izak Špralja. Predstavljajući prvi Leksikon crkvene glazbe u Hrvata, priređivači su se osvrnuli na zamisao o stvaranju takvoga djela te na tijek nastajanja i oblikovanja leksikonskih jedinica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dr. Steiner osvrnuo se na liturgijsko-glazbene jedinice te pojasnio zbog čega su uvršteni određeni pojmovi te određene jedinice u leksikon. Osvrnuo se i na niz nedostataka kojih su priređivači bili svjesni zaključivanjem djela. Dr. Špralja istaknuo je kako je sljedeći korak priređivanje Povijesti crkvene glazbe Crkve u Hrvata te snažniji angažman oko istraživanja i očuvanja hrvatske glagoljaške baštine. Mo. Degl’ Ivellio zahvalio je pokojnome akademiku Lovri Županoviću koji je započeo i dobrim dijelom ostvario priređivanje Leksikona.

Predstavljanje Leksikona hrvatske crkvene glazbe zaključeno je glazbenim dijelom u kojem su izvedene skladbe hrvatske i svjetske crkveno-glazbene baštine u izvedbi Mješovitog zbora crkve Svetog Pavla u Zagrebu, Hrvatskoga pjevačkog društva “Slavulj” iz Petrinje i Mješovitoga pjevačkog zbora “Emil Cossetto” iz Zagreba, pod dirigentskim vodstvom mo. Josipa degl’ Ivellija.
Leksikon hrvatske crkvene glazbe tvrdoga je uveza i na 428 stranica donosi 2500 natuknica o najznačajnijim stvarateljima, interpretima popularizatorima hrvatske katoličke crkvene glazbe u povijesti i sadašnjosti.(ika/bitno.net)

 


Objavljeno: 15. veljače 2012.

Možda vam se svidi