‘Progledaj srcem’ – duhovno-glazbeni spektakl koji već 5. godinu organizira katolička televizija Laudato, održat će se 11. svibnja u zagrebačkoj Areni.

S obzirom da organizatori najavljuju ispunjenu Arenu, što bi značilo 19 tisuća posjetitelja na najvećem koncertu duhovne glazbe, odlučili smo vas podsjetiti na njegove početke i najbolje trenutke.

1. City Plaza Zagreb (ex Hypo centar)

Prvi koncert ‘Progledaj srcem’ održao se 27. studenog 2014. u tadašnjem Hypo centru kao potpora osnivanju katoličke televizije Laudato. Uz brojne duhovne izvođače poput Božje pobjede i Alana Hržice, na koncertu su kao gošće nastupile i sestre Marija i Ivana Husar te Nina Badrić. U dvoranu se natiskalo oko dvije tisuće duša, a kao poseban gost riječ je održao i apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, mons. Alessandro D’Errico. Već je tijekom održavanja koncerta bilo jasno da će za sljedeće izdanje biti potreban veći prostor.

2. Mala dvorana Doma sportova

Više od 4 tisuće ljudi ispunilo je Malu dvoranu Doma sportova 26 studenog 2015. na koncertu potpore osnivanju Laudato TV-a koji je s emitiranjem započeo samo mjesec dana kasnije, na blagdan Božića, 25. prosinca. Uz jedanaest izvođača duhovne glazbe, publici se obratio i zagrebački studentski kapelan don Damir Stojić koji je održao nadahnut nagovor. Svoju poruku okupljenima uputila je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, podržavši osnivanje Laudato TV-a.

3. Cibona (2017. i 2018).

Na idući duhovno-glazbeni spektakl čekalo se do 18. veljače 2017. kada je većina najpopularnijih izvođača duhovne i slavljeničke glazbe u Hrvatskoj ispunilo Košarkaši dom Dražen Petrović. Čak šest tisuća posjetitelja (trostruko veći broj nego na prvom koncertu ‘Progledaj srcem’) iz svih dijelova Hrvatske u glas je pjevalo hitove poput ‘Gospode, trebam te’, ‘Pustinja’ i ‘Divan si’. Okupljenima se obratio i p. Ike Mandurić, duhovnik Molitvene zajednice Srce Isusovo, posvetivši svoje riječi preminulom prof. Tomislavu Ivančiću koji mu je, kako kaže, otkrio Boga. Mnogima je u sjećanju ostao i odličan voditeljski par koji su činili sestra Dijana Lončarek i Marin Periš te skečevi koje je za tu priliku posebno pripremila ekipa Božanstvene komedije.

Iduće je godine spektakl, premda u istom prostoru, dignut na novu razinu. Voditeljsku ulogu uz Marina Periša preuzeo je Josip Kežić, popularni ‘konobar Jozo’ iz Božanstvene komedije. Na dvoipolsatnom koncertu, dvadeset i devet pjesama izvelo je trinaest izvođača, dok se za tehničku izvrsnost koncerta brinulo 175 suradnika Laudata te 55 volontera Molitvene zajednice Srce Isusovo iz Palmotićeve. Posebno iznenađenje koncerta bili su Ante Cash i Rafael Dropulić Rafo koji su dvoranu dignuli na noge svojom izvedbom pjesama ‘Silan Bog’ i ‘Jerihonske zidine’.

Još odličnih trenutaka ‘Progledaj srcem’ i vidimo se u Areni!

Za nešto više od dva tjedna Arena Zagreb ugostit će najveće izdanje duhovnog spektakla ‘Progledaj srcem’. Prema najavama organizatora na koncertu bi trebali nastupiti Božja pobjeda, Emanuel, sestre Palić, zbor Mihovil, Alan Hržica, fra Marin Karačić, Hanna i sestre Halužan, Rafael Dropulić Rafo i Ante Cash.

Izvođače će kao i svake godine pratiti Laudatov ‘kućni’ bend pod ravnanjem Gorana Kovačića. Duhovne poticaje uputit će vlč. Boris Jozić i  fra Jozo Grbeš, OFM, dok će program voditi s. Dijana Lončarek, Marin Periš i Josip Kežić.

U velikom životnom intervjuu za naš portal, voditeljica Laudato TV-a, Ksenija Abramović, najavila je ovogodišnji koncert ‘Progledaj srcem’: “Pripreme idu odlično, preporučujem svima da kupe svoju ulaznicu na vrijeme. Pozivam sve da u subotu, 11. svibnja, s početkom u 20 sati, dođu u zagrebačku Arenu i budu dio jedinstvenog glazbenog duhovnog događaja, susreta u bujici, vatri i lahoru Božje milosti, stihova i nota Njemu u čast.”

“Bit će to veliko strujanje Duha Svetoga koje će izazvati najljepše ‘potrese’ u dušama prisutnih. Svi koji su već bili na prethodna četiri koncerta, znaju što ih čeka. Ali ovogodišnja Arena zaista je kulminacija, kruna svega u čemu smo dosad sudjelovali. Sada ćemo biti u još ugodnijim, lagodnijim organizacijskim uvjetima, a koliko tek brojniji. Zamislimo kako će to zvučati, koja će to biti snaga i trnci, kada 18 500 glasova, u jedan glas, kao jedno srce, jedna duša, budu pjevali”, dodala je Abramović.

Ulaznice po cijeni od 70 kn (parter, stajanje) i 80 kn (tribine, sjedenje) mogu se kupiti na svim prodajnim mjestima Eventima i putem stranice eventim.hr. Ulaznice za djecu do 7 godina su besplatne, kao i za osobe s invaliditetom.