*Na današnji dan, 12. rujna 2003., preminuo je velikan američke glazbene scene Johnny Cash. Tim povodom ponovno objavljujemo tekst našeg nekadašnjeg urednika Gorana Andrijanića o pjesmi i spotu pokojnog umjetnika koji su uspješne i moćne celebrityje pretvorili u smrtnike suočene s vlastitom krhkošću i prolaznošću.

„God’s Gonna Cut You Down“ (u slobodnom prijevodu „Bog će te dohvatiti“) tradicionalna je američka pjesma folk i gospel izvorišta koju su pjevali mnogi poznati i manje poznati pjevači i pjevačice.

Pjesma je to koja govori o razornoj moći grijeha u životu naše pale naravi, koja prikazuje Boga kao pravednog suca, koristeći klasične starozavjetne slike tako omiljene u dobrome dijelu puritanizirane gospel ikonografije. U pjesmi se upozorava grešnike (kockare, lažljivce, bjegunce od zakona, spletkare) da mogu bježati dugo vremena, ali od Božje pravde neće pobjeći.

Pjesmu je, među ostalim, snimio i Elvis Presley. U njegovoj je verziji nosila ime „Run on“ i zvučala je radosno, ali radosno na onaj dublji, otkupljujući način, ne kao neka lepršava pop pjesmica.

Ipak, ovaj je napjev postao popularan u širim razmjerima tek kada ga se dohvatio Johnny Cash, legendarni „čovjek u crnom“.

Pjesma je objavljena na albumu „American V“, jednoj iz niza ploča koje je Cash snimao od sredine 1990-ih do svoje smrti 2003. za diskografsku kuću American Recordings vlasnika Ricka Rubina. Rubin je 1994. potpisao ugovor s glazbenikom čija je karijera bila u zastoju zbog njegova sukoba s glazbenom industrijom. Producirao mu je sve albume koji su nove naraštaje upoznali s Cashom i do konca mu„zacementirali“ kultni status u američkoj popularnoj glazbi, status kojem se malo koji umjetnik može približiti.

U Cashovoj izvedbi pjesma dobiva onaj duhovno dramatični prizvuk koji je krasio većinu njegovih American snimki napravljenih u godinama obilježenim neurološkom bolešću koja mu je dijagnosticirana 1997. te smrću voljene supruge June Carter.

„Velike teme“ poput grijeha, borbe dobra i zla, otkupljenja, spasiteljske ljubavi Boga bile su uvijek Cashovom tematskom preokupacijom. Međutim, u American fazi njegova stvaralaštva, umjetnost i životna sudbina američkog glazbenika isprepleli su se u predivnom kolažu koji je dao proročanski prizvuk svemu što je tada snimao. Cash je tada, među ostalim, obrađivao i hitove suvremene popularne glazbe i svojom karizmom oživljavao u njima vrijednosti kojih su njihovi originalni autori bili tek napola svjesni. Primjeri toga su obrade „Hurt“ Nine Inch Nailsa ili „Personal Jesus“ Depeche Modea.

„God’s Gonna Cut You Down“ međutim, jedna je od onih “dobrih,, starih” pjesama s jasnim arhetipskim porukama. Već je sama po sebi bila moćna, ali je u Cashovoj interpretaciji dobila dodatnu snagu.

Kako Johnny u njoj pjeva, „čovjek iz Galileje“ mu je nježnim glasom rekao neka ide „vršiti njegovu volju“ i neka kaže grešnicima što ih čeka.

Što je i učinio.

Pjesma objavljena 2006., tri godine nakon Cashove smrti, svojim je isticanjem svemogućeg pravednog Boga pravi šamar u lice popularnoj kulturi dobrano zahvaćenoj sterilnošću političke korektnosti. Međutim, ta duhovna intrigantnost pjesme pojačana je nekoliko mjeseci nakon njezina objavljivanja videom za nju.

U tom se videu, naime, pojavljuje niz poznatih lica iz industrije zabave snimljeni u crno-bijeloj tehnici, kako pjevaju riječi pjesme, plešu uz nju ili jednostavno gledaju u kameru, u krupnome planu koji otkriva sve nesavršenosti njihova lica. Većina njih su obučeni u crno, kao što je to Cash bio.

Bono, Johnny Depp, Patty Smith, Anthony Kiedis i Flea iz Red Hot Chilli Peppers, Jay-Z, Keith Richards, Chris Martin, Kanye West, samo su neka od imena koja u seriji kratkih kadrova prolaze kroz video nabijen vjerskom simbolikom koja prati tekst pjesme.

Kako je pojasnio Rick Rubin, koji je osmislio koncept videa, ideja je bila zabilježiti reakcije osoba u njemu, ili barem većine njih, na pjesmu Casha koju su čuli po prvi put.

Patti Smith je napisala riječ „redemption“ (otkupljenje) na svojoj sofi, glazbenica Shelby Lyne je plakala, glumac Terence Howard je snimljen kako čita Bibliju, a potom zamišljeno gleda kroz prozor svoje limuzine na ulicu. Neki jednostavno gledaju u kameru. Čak i oni koji su pjevali pjesmu učinili su to spontano.

Ono što je bilo, po svemu sudeći, zamišljeno kao galerija „najcool likova na svijetu“ (kako je to Rubin opisao) snimljenih kako odaju počast Cashu pretvorilo se na neki nejasan način u prizore u kojima je hollywoodski svijet površnosti, hedonizma, raskalašenosti i ega postao dramatično suočen s Božjom riječju.

„Što si radio u mraku, doći će na svjetlo“, pjeva Cash parafrazu Isusovih riječi iz Evanđelja po Luki koje kažu „da ništa nije tajno što se neće očitovati; ništa skriveno što se neće saznati i na vidjelo doći“ (Lk 8,17).

Njegov bariton kao da dodiruje srca ljudi koji nam prolaze pred očima u videu, pretvara ih iz uspješnih i moćnih celebrityja u smrtnike suočene s vlastitom krhkošću i prolaznošću. U našu raskajanu braću i sestre u kristotražiteljskoj avanturi života.

Barem većinu njih, jer neki ostaju i dalje „ufurani“ u svoju ulogu koju su toliko dugo igrali. To samo pridonosi autentičnosti videa i sprječava ga postati patetično moraliziranje. Ovako on ostaje neizrečen do konca i kao takav još snažniji jer, kako je to svojedobno rekao fra Ante Vučković u razgovoru za naš portal, samo kič ide za onim što je već potpuno određeno i jasno u nama.

Osim što je video, po svemu sudeći potpuno neplanirano, postao moćnom katehezom, on je kao takav poslao još jednu snažnu poruku.

A ta je da Božja pravednost, kako to upravo pjesma govori, može biti naviještena „glasom tako nježnim“, koji podsjeća na „tapkanje nogu anđela“.

Drugim riječima, da je pravedan Bog uvijek ujedno i milosrdan Bog i da je i jedno i drugo neraskidivo povezano u cjelovitosti veličine Njegove ljubavi.