Pisali smo već o koprivničkom folk-punk bendu Ogenj.

Riječ je o glazbenom projektu u kojem je glavni autor pjevač i gitarist Tomislav Mihac Kovačic. Tomislav je svojedobno bio i frontmen Božjih ovčica, glazbene skupine koja je kombinirala evangelizaciju s punk glazbom i sličnim stilskim izričajima. U tome su bili beskompromisni i obilazili su mjesta poput rock klubova i zatvora, pjevajući o svom iskustvu vjere u Isusa Krista tamo gdje je Riječ Božja teško dolazila, ali zato nije bila manje potrebna, dapače.

Pisali smo o njihovim koncertima koje su održavali u zatvorima u Poljskoj, o čemu možete čitati OVDJE.

Nakon raspada Božjih ovčica, Tomislav Mihac Kovačic je krenuo u nove glazbene avanture, ostajući vjeran svojoj kajkavštini i Bogu, doduše na nešto drugačiji način.

Kako je napisao naš glazbeni kritičar Toni Matošin:

“Iako je napustio izravni evangelizatorski pristup kakav je gajio s Božjim ovčicama, Tomislav Mihac u pristupu glazbi inzistira na promicanju životnih vrijednosti koje nisu prolazne, inzistira na slavljenju života i izbjegavanju negacija, jer ionako je u javnom prostoru puno više raznih ‘protiv’, odnosno, ‘anti’ nego nužnih, toliko potrebnih ‘za’, odnosno, ‘pro’.”

Jasan dokaz ovih riječi jest i božićna pjesma Ognja “Hej Haj”.

Dok će većina izvođača koji djeluju na svjetovnoj sceni (na kojoj, ne zaboravimo, djeluje i Ogenj) u svojim prigodnim božićnim pjesmama pjevati o “magiji blagdana” i izbjegavati referirati se na Onoga čiji smo rođendan upravo proslavili, Mihac Kovačic će na svojoj simpatičnoj kajkavštini pjevati o “Kralju koji dolazi iz štalice”.

To je jedna od boljih božićnih pjesama ove godine, nadamo se da će vam se svidjeti.

Goran Andrijanić | Bitno.net