*Na današnji dan, 23. rujna 1949., rođen je Bruce Springsteen, legendarni američki kantautor na čiju je pjesmaricu katoličanstvo ostavilo velik utisak. Tim povodom odlučili smo ponovno objaviti tekst u kojem su naš kolumnist Toni Matošin te bivši urednik Goran Andrijanić predložili 10 albuma popularne glazbe (rock, country, folk, pop i ostali žanrovi….) na kojima su glazbenici stvarali pjesme pod utjecajem (izravnim ili kulturološkim) kršćanstva. Među njima je, dakako, i Springsteen.

1. “Slow Train Coming” (1979.), Bob Dylan

Dug i zavojit koliko i logičan, očito Duhom vođen, bio je put kojeg je možda najglasniji umjetnik rock-kulture prevalio od akustičnih početaka do samoće jedne motelske sobe u kojoj je, kako kaže, konačno uistinu upoznao Krista. “Slow Train Coming” ploča je kojom je obraćenje opjevao jasno i glasno, bez kompromisa. Kultura koja ga je uzdigla, ali i koju je sam gradio čistom snagom talenta, u albumu prožetom Novim zavjetom našla je svoj najsubverzivniji element, otkrivši tako i svoje drugo, mnogo manje slobodoumno lice. U svom opusu Dylan je snimio još dva vjerska albuma, “Saved” i “Shot of Love”, ali i cijeli niz onih s implicitnijim kršćanskim porukama, poput “John Wesley Harding” ili “Infidels”. (T. M.)

2. „We Shall Overcome: Seeger Sessions“ (2006.) , Bruce Springsteen

Album na kojem je Springsteen odradio dug tradiciji američke folk i protestne glazbe, one koja je formirala njega, ali i čitav niz drugih važnih američkih glazbenika poput Dylana. Springsteen je obrađivao pjesme poznate iz opusa Peta Seegera, ali riječ je o tradicionalnim remek djelima od kojih neka imaju svoje duboko usađeno korijenje i u američkoj duhovnoj i gospel glazbi. Jedno od njih je „Mary, don’t you weep“, proslava Božje pobjede nad zlom u slici „faraonove vojske koja se utapa“. Marija iz naslova nije Majka Božja, nego Marija Magdalena koja je oslobođena od grijeha. (G. An.)

3. „At Folsom Prison“ (1968.), Johnny Cash

Možda i najveći kršćanski album u domeni rock-kulture snimljen je u siječnju 1968. u, kako i sam naslov sugerira, kalifornijskom zatvoru Folsom. Johnny Cash, country i rock figura kojega je vjera obilježila od prvih dana za gitarom i mikrofonom, održao je koncert za zatvorenike u pravom misionarskom duhu, pritom čak, na molbu zatvorskog svećenika, uvrstivši u repertoar pjesmu “Greystone Chapel” koju je napisao zatvorenik Glen Sherley. (T. M.)

4. „Signali u noći“ (1985.), Film

Hrvatska popularna glazba rijetko se bavila temom Boga i Božje ljubavi i zato su malobrojni doprinosi u tom smjeru tim dragocjeniji. Ovaj album vjerojatno je vrhunac takvog izraza u kontekstu hrvatske rock glazbe, koji još čeka biti nadmašen. Na ovom i prethodnom albumu „Sva čuda svijeta“ poetika Jure Stublića bila je ispunjena citatima iz Biblije i drugim referencama na kršćanstvo, a sve je bilo pojačano kvalitetnom glazbom koju je odrađivala klasična postava Filma u svom najzrelijem izdanju (na ovom albumu ipak nema bubnjara i producenta Ivana Pike Stančića koji je band napustio prije snimanja). (G. An.)

5. “Put Your Needle Down” (2014.), The Secret Sisters

Laura i Lydia Rogers nisu sestre samo u nazivu svoga glazbenog projekta, a i malo toga ostavljaju uistinu tajnim. Rođene i odrasle u Alabami, odgojene su i glazbeno školovane u vjerskom ozračju i duhu, što se osjeti i u pjesmama koje prezentiraju svojim predivnim glasovima i glazbom na dodirištima bluesa, gospela, countryja i rocka. Ne skrivajući svoja kršćanska uvjerenja, sestre ističu ulogu Isusa u svom životu i svjetonazoru; drugi im po redu album “Put Your Needle Down” zvonko bilježi talent za kojeg točno znaju od koga dolazi i kakvu odgovornost sa sobom nosi. (T. M.)

 

6. „Under a Blood Red Sky“ (1983.), U2

Izravni angažman Bono Vox-a i ostalih iz banda na nedavno održanom referendumu u Irskoj u kojem su podržali redefiniciju braka mnoge je (s pravom) razočarao. Ipak, možda ta situacija ima i svojih dobrih strana jer će promijeniti percepciju ove ekipe koju su mnogi doživljavali kao proto-model „uspješnog kršćanskog banda“. Nakon što to razjasnimo, ono što međutim ostaje jest niz kvalitetnih pjesama u kojima Irci progovaraju o svom iskustvu vjere. Ovaj koncertni album zadnji je uradak iz prve faze banda, u vrijeme kada je njihova glazba bila možda manje komercijalno uspješna, ali zato autentičnija i kvalitetnija. (G. An.)

 

7. “And No More Shall We Part” (2001.), Nick Cave & The Bad Seeds

Nekima će se činiti čudnim, možda i blasfemičnim, spominjati Nicka Cavea u vjerskom kontekstu, ali veliki rock-pjesnik nikada nije prestao tražiti Boga, vođen Čežnjom u njezinu, nama možda najteže shvatljivom obliku. Ovaj tihi album bio je trenutak gdje je njegova potraga bila najbliže cilju i među čijim se versama i notama kao nikad dotad ni poslije toga čuje čovjek koji nije prestao vjerovati. Pjesma “Darker with the Day” našla se i na kompilaciji “Songs Inspired by the Passion of the Christ”, na kojoj je Mel Gibson okupio pjesme što su mu poslužile kao glazbena inspiracija za čuvenu “Pasiju”, dok se naslovna “No More Shall We Part”, primjerice, često puštala na nekim radio-postajama u vrijeme kad je umro papa Ivan Pavao II. (T. M.)

8. „Brother Sun, Sister Moon“ (2006.), mewithoutYou

Riječ je o jednom od najzanimljivijih američkih bandova u zadnjih petnaestak godina koji za glavnu temu svojih pjesama ima Boga i vjeru u Isusa Krista. Braća Aaron i Michael Weiss, glavna kreativna poluga banda, obraćenici su na kršćanstvo, a na ovom albumu njihova potreba da tu vjeru artikuliraju i formiraju doživjela je svoj vrhunac. (G. An.)

9. “Grace” (1994.), Jeff Buckley

Prerano preminuli sin isto tako prerano preminulog oca, također glazbenika veličanstvena glasa i istančana iskaza, Jeff Buckley je za svoga kratkog života odbacivao religioznost gotovo jednako revno koliko je tražio Božju ljubav. Smrt ga je pronašla u pritoku rijeke Mississippi u 31. godini života, ostavivši nam, osim pregršt nedovršenih pjesama, tek album “Grace”, predivnu zbirku pjesama srca natopljenog Čežnjom, ali i, uslijed stalnih usporedbi s ocem, nametnutim ponosom i prkosom koji su mu otežavali put i činili ga tako senzibilnim i ranjivim. Od naslova do same Jeffove izvedbe, ovih deset pjesama traže vašu punu pažnju i oduzimaju mogućnost za ikakvu uistinu uvjerljivu osudu. (T. M.)

10. „Dementi“ (2008.), 2Tm2,3

Poljska ‘super-grupa’ sastavljena od glazbenika iz vodećih rock, punk i metal bandova koji su se obratili na kršćanstvo negdje u isto vrijeme. Ovo je njihov prvi akustični album na kojem su kombinirali utjecaje židovske i druge etno glazbe, ambijentalnog rocka i jazza, te tako pokazali svoju glazbenu svestranost. Kao i na drugim albumima, tekstovi pjesama su citati iz Svetog pisma. (G. An.)


Bitno.net