Kao što smo već pisali, “Šutnja“, novi film kultnog američkog redatelja Martina Scorsesea koji govori o progonu kršćana u Japanu u XVII. stoljeću, doživjet će svoju premijeru dva dana uoči Božića.

Radi se o Scorseseovoj ekranizaciji znamenitog povijesnog romana Shusakua Endoa. Radnja romana prati mladoga portugalskog isusovca misionara koji odlazi u opasni poduhvat u Japan, u kojem traju užasni progoni i mučenja kršćana. Osim što mu je zadatak pomoći preostaloj kršćanskoj zajednici, on želi istražiti i gotovo nevjerojatnu vijest da se njegov učitelj, jedan od najgorljivijih i najpredanijih kršćanskih misionara, odrekao kršćanske vjere.

Roman Endoa, Japanca katoličke vjere, “progovara na fascinantan način o životnim kušnjama, izazovnosti vjere te o krhkosti svakog od nas”.

Hoće li Martin Scorsese vjerno prenijeti ozračje toga romana, preostaje za vidjeti.

Glavnu ulogu u njegovu filmu igra Andrew Garfield, glumac poznat po izvrsno odglumljenoj ulozi Desmonda Dossa u hitu Mela Gibsona – Greben spašenih.

Uz njega u filmu se također pojavljuje irski glumac Liam Neeson. Odrastao u katoličkoj obitelji u Sjevernoj Irskoj, Neeson je nedavno sudjelovao u antikatoličkoj kampanji kojom se traži legalizacija abortusa u toj zemlji (više o tome OVDJE). Ono što je zanimljivo jest da mu je Scorsese namijenio ulogu Cristóvã Ferreire – isusovca koji se odrekao svoje katoličke vjere.

Pogledajte ovaj fantastičan trailer:

Bitno.net