Na iznenađenje mnogih, u kampanju za legalizaciju pobačaja uključio se i irski glumac Liam Neeson koji u zastrašujućoj Amnestyjevoj reklami izgovara sljedeće riječi:

„Duh opsjeda Irsku. Okrutni duh iz prošlog stoljeća. On slijepo nanosi patnju, čak i smrt, ženama čije živote dotiče. To je duh papira i tinte od kojega političari strepe. Ustav napisan za neko drugo vrijeme. To je sjena Zemlje koju smo ostavili iza sebe. Irska ne treba biti okovana prošlošću. Vrijeme je da taj duh počine u miru.“

Koji je to duh kojega bi konačno trebalo dokrajčiti otkrivaju nam sumorni prizori križa i ruševne crkve koja nikako da se konačno uruši, a koji prate gore navedene riječi. Očito je kako su za Amnesty International irski kršćanski korijeni i Katolička Crkva nešto s čim je potrebno što prije raskrstiti.

Podsjetimo kako se u kampanju za legalizaciju pobačaja u Irskoj uključio i Odbor za ekonomska, socijalna i kulturna prava Ujedinjenih naroda koji je irskoj vladi naložio hitno raspisivanje referenduma kako bi se zakonodavstvo ove europske države uskladilo s međunarodnim pravnim standardima u pitanjima ljudskih prava.

Jednak zahtjev irskoj vladi uputio je i Amnesty International nazvavši aktualni irski zakon o pobačaju „drakonskim“ i pokrenuvši globalnu kampanju pod nazivom „Moje tijelo, moja prava“ kojom želi okončati „kontrolu i kriminalizaciju seksualnosti i reprodukcije“ u Irskoj, a u čijem je sklopu i nastao ovaj propagandni video. Pojasnimo kako u skladu s Ustavom, irski zakon dopušta pobačaj isključivo kada je nastavkom trudnoće ugrožen život majke.

M.V.|Bitno.net